Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med vmware

Region Uppsala väljer VxRack

Med ett mjukvarudefinierat datacenter fick Region Uppsala en framtidssäkrad miljö som överträffar kraven på säkerhet och snabba leveranser. Med VxRack och Cloud Foundation är Uppsala redo för smarta containerlösningar.

Läs mer om hur du kan dra nytta av VxRack. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– För ett par år sedan hade vi kommit till en punkt där vår konvergerade miljö behövde bytas ut och vi insåg att tekniken vi använde började bli en begränsning för våra behov och planer. Vi inventerade marknadens hypervisor-lösningar men insåg att det inte var ett alternativ för vår omfattande verksamhet, med nära koppling till samhällskritiska funktioner, behoven av snabbare leveranser till organisationen, och ambitionen att använda öppna API:er för att bara nämna ett exempel, säger Mikael Eriksson, sektionschef IT, Region Uppsala.

Ur ett tekniskt perspektiv skulle vi också kunna börja jobba med containers på ett smart och bra sätt.

1 100 aktiva servrar

Två sjukhus, primärvård, Uppsala läns kollektivtrafik samt kultursektor är några verksamheter som är beroende av Mikael Eriksson och hans cirka 130 medarbetare för en säker it-drift. Kraven var alltså mycket högt ställda när Region Uppsala med drygt 1 100 aktiva servrar skulle investera i framtidssäkrad säkerhet, skalbarhet och snabbare leveranser.

– Ganska snart kom våra diskussioner och vår omvärldsbevakning fram till att integrerade system som VxRack med VMware erbjuder många fördelar. Bland annat är vår uppfattning att VMware har blivit något av en branschstandard som allt fler applikationer bygger på idag. Tillgången på extern kompetens och tryggade leveranser i vår interna miljö bidrar till den framtidssäkring som vi vill ha.

– Ur ett tekniskt perspektiv skulle vi också kunna börja jobba med containers på ett smart och bra sätt i en tid när vi ser att det kommer allt fler partnerlösningar som kan bli aktuella för oss.

Fokus på framtiden

Sommaren 2018 fattade Region Uppsalas investeringsråd beslut om investeringen i VxRack och Cloud Foundation. När det var dags för praktiska förberedelser valde Region Uppsala att även här fokusera på framtiden.

– Vi bestämde oss för att köra hela migrationen och driften själva för att säkra den interna kompetensen över tid. Vi har duktiga tekniker och projektledare så det här var ett bra sätt för oss att lära oss miljön. Migreringen tog två-tre månader och från första dagen har allting gått i det närmaste problemfritt.

Efter ungefär nio månader i skarp drift har SDDC-lösningen redan överträffat förväntningarna.

– Automation och förinstallation går ohyggligt snabbt. Jag kan inte ens sätta siffror på hur mycket tid vi sparar.

Hur jobbar ni kring säkerheten?

– Vi jobbar mycket med leveranserna till kärnverksamheten, där backup-lösningar är en förutsättning och något vi tittar på för att en robust redundans. Vi ser också att möjligheterna att låsa segment inom Cloud Foundation innebär att vi kan ställa andra säkerhetskrav på leverantörer av till exempel containerlösningar.

 

27 september 2019 Uppdaterad 22 januari 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Uppsala Rpa

Regionen RPA-spårar corona

8 mar 2021 digit

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

1177 Chatt

1177-chatt granskas

11 nov 2020 digit

Chatten på 1177 Vårdguiden har påverkat arbetsmiljön både positivt och negativt. En ny undersökning visar att sjuksköterskors tidspress har minskat och miljön upplevs som lugnare, men samtidigt finns det utmaningar med parallella chattar och att chatten inte kan användas av alla. 

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.