Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - vmware vxrack

En smartare it-nyhetssajt

Region Uppsala väljer VxRack

Med ett mjukvarudefinierat datacenter fick Region Uppsala en framtidssäkrad miljö som överträffar kraven på säkerhet och snabba leveranser. Med VxRack och Cloud Foundation är Uppsala redo för smarta containerlösningar.

Text anne hammarskjöld Foto Mostphotos 27 september 2019 digit

Läs mer om hur du kan dra nytta av VxRack. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– För ett par år sedan hade vi kommit till en punkt där vår konvergerade miljö behövde bytas ut och vi insåg att tekniken vi använde började bli en begränsning för våra behov och planer. Vi inventerade marknadens hypervisor-lösningar men insåg att det inte var ett alternativ för vår omfattande verksamhet, med nära koppling till samhällskritiska funktioner, behoven av snabbare leveranser till organisationen, och ambitionen att använda öppna API:er för att bara nämna ett exempel, säger Mikael Eriksson, sektionschef IT, Region Uppsala.

Ur ett tekniskt perspektiv skulle vi också kunna börja jobba med containers på ett smart och bra sätt.

1 100 aktiva servrar

Två sjukhus, primärvård, Uppsala läns kollektivtrafik samt kultursektor är några verksamheter som är beroende av Mikael Eriksson och hans cirka 130 medarbetare för en säker it-drift. Kraven var alltså mycket högt ställda när Region Uppsala med drygt 1 100 aktiva servrar skulle investera i framtidssäkrad säkerhet, skalbarhet och snabbare leveranser.

– Ganska snart kom våra diskussioner och vår omvärldsbevakning fram till att integrerade system som VxRack med VMware erbjuder många fördelar. Bland annat är vår uppfattning att VMware har blivit något av en branschstandard som allt fler applikationer bygger på idag. Tillgången på extern kompetens och tryggade leveranser i vår interna miljö bidrar till den framtidssäkring som vi vill ha.

– Ur ett tekniskt perspektiv skulle vi också kunna börja jobba med containers på ett smart och bra sätt i en tid när vi ser att det kommer allt fler partnerlösningar som kan bli aktuella för oss.

Fokus på framtiden

Sommaren 2018 fattade Region Uppsalas investeringsråd beslut om investeringen i VxRack och Cloud Foundation. När det var dags för praktiska förberedelser valde Region Uppsala att även här fokusera på framtiden.

– Vi bestämde oss för att köra hela migrationen och driften själva för att säkra den interna kompetensen över tid. Vi har duktiga tekniker och projektledare så det här var ett bra sätt för oss att lära oss miljön. Migreringen tog två-tre månader och från första dagen har allting gått i det närmaste problemfritt.

Efter ungefär nio månader i skarp drift har SDDC-lösningen redan överträffat förväntningarna.

– Automation och förinstallation går ohyggligt snabbt. Jag kan inte ens sätta siffror på hur mycket tid vi sparar.

Hur jobbar ni kring säkerheten?

– Vi jobbar mycket med leveranserna till kärnverksamheten, där backup-lösningar är en förutsättning och något vi tittar på för att en robust redundans. Vi ser också att möjligheterna att låsa segment inom Cloud Foundation innebär att vi kan ställa andra säkerhetskrav på leverantörer av till exempel containerlösningar.

 

Rekommenderad läsning

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

20160615_Atea-26.jpg

Visionen väcker innovationslust i Varberg

26 sep 2016 ledarskap

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera  det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. Den stora utmaningen är trögföränderligheten i offentlig förvaltning, menar Anders Boustedt, kommunens it-chef. 

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.

Umia 960640.jpg

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

tidaholmWEBB.jpg

Open source i Tidaholm

22 nov 2017 digit

Istället för att uppfinna en egen lösning i varje kommun behövs en plattform för gemensamma erfarenheter. David Olsson, it-chef Tidaholms kommun, ser stora skillnader mellan industrin och kommunal verksamhet.

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

ericsson-trendspaning-robot.jpg

Ericsson: Så blir 2018

18 dec 2017 digit

En robot som tjänar pengar åt dig är snart verklighet. Det gäller även realtidsöversättning i hörlurarna och att, via VR, dyka in i en smartphone-bild. 

flen-tågstation-960640.jpg
video

Flen väljer Googles moln

19 apr 2018 digit

Säkert, mobilt och sömlöst. För Flens kommun finns det bara fördelar med molnet och Google blev det självklara valet.