Ett språk för industrin

ISO 15926-ssg.jpg

Svensk industri samarbetar i ett LCDM-projekt, life cycle data management, med målet att hitta lösningar på svensk industriell interoperabilitet. Det Vinnova-finansierade projektet kan innebära stora besparingar för industrin.

– Vår ambition med projektet har varit att hjälpa industrin att ta nästa steg genom att effektivisera datautbytet och därmed även produktionen. Vi vill göra det möjligt att i nya informationsflöden utbyta information mellan olika system och leverantörer under en anläggnings hela livscykel, säger Erik Molin, projektledare på SSG, Standard Solutions Group.

– Detta kommer att förenkla och effektivisera arbetet i såväl projekteringsfasen, som i förvaltningsfasen och avvecklingsfasen. Med sitt standardiseringsarbete är SSG en naturlig länk mellan de olika aktörerna i en anläggnings livscykel.

– Projektet handlar om att samverka och utbyta erfarenheter. Främst med de internationella organisationer, som idag aktivt redan jobbar med den etablerade standarden för datautbyte ISO 15926, som sätter en grund och ett regelverk för hur det gemensamma språket ska sättas upp, säger Erik Molin, projektledare på SSG, Standard Solutions Group.

Del av PiiA

Projektet som drivs av SSG är en del av Strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindustriell IT och Automation, som är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Idag hanterar svensk industri sina dataflöden i livscykeln på olika sätt. Vissa jobbar med en integration och har på egen hand skapat egenskapsmallar och korsreferenslistor. Andra har ännu inte tagit steget att totalintegrera sin projekt- och konstruktionsprocess med förvaltningssystemen.

RDL hörnstenen

Kärnan i ISO 15926 är en referensdatabasen som utgör hörnstenen för ökad interoperabilitet. Ett av målen med projektet har också varit att etablera nätverk med de internationella partners som idag jobbar aktivt med standarden.

Projektet har bland annat landat i en handfast pilot som applicerar de internationella erfarenheter. Man har också startat föreningen SEIIA, Swedish Industrial Interoperability Assocation, där resultatet av det internationella arbetet kan realiseras i samarbete med små, medelstora och stora företag.

Stora besparingar

Det finns undersökningar i USA som visar på besparingar årligen om 2,8 procent av den totala investeringskostnaden om alla system som stödjer eller används under en anläggnings projektering kan utbyta data. Bara för skogsindustrierna, som under de senaste tre åren investerat 26 miljarder kronor, skulle det kunna innebära årliga besparing på cirka 170 Mkr. För hela processindustrin blir sifforna mycket högre.

LKAB och Stockholm Vatten

Idag deltar 15 företag i arbetet som samordnas av SSG. Bland dem Ahlsell, IBM, SCA, Stora Enso, IBM, Lund University, LKAB, SSAB, Billerud Korsnäs, Astra, Scania, Sandviken, ABB, Valmet, SAP, Siemens, SKF, och Stockholm Vatten.

Källa: SSG

22 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT