Plugga industri 4.0

utbildning-industri40.jpg

KK-stiftelsen har beviljat upp till 42 miljoner kronor till Mälardalens högskola och Jönköping University för att erbjuda näringslivet kurser inom innovation och produktrealisering. Ett av de fyra fokusområdena är industri 4.0.

 För oss är det viktigt att hela tiden rusta vår personal för att klara våra kunders krav och att vara konkurrenskraftig över tid. Detta är ett utmärkt initiativ och blir ett viktigt verktyg för att utveckla och behålla personal, säger Dennis Helfridsson, vd på ABB Robotics i Sverige.

KK-stiftelsens nationella utbildningsprogram heter Premium och bakgrunden är att man vill ge nyckelpersoner inom tillverkningsindustrin, både nationellt och regionalt, ett kunskapslyft i innovativ produktutveckling.

ABB är bara ett av många företag som medverkar för att garantera att kursinnehållet ligger i fas med produktionsindustrins behov och utmaningar. Andra bolag är bland annat AstraZeneca, Assa Abloy, Volvo CE, Husqvarna, SAAB och Scania.

 På Husqvarna utvecklar vi världsledande produkter och tjänster, och det kräver att vi hela tiden utvecklar vår kunskap inom produktutveckling, tillverkning, och hela kedjan från leverantör till slutkund. Robotisering, digitalisering, och livslångt lärande är en naturlig del av detta. Därför är Premium en perfekt match för oss, säger Johan Jakobsson, Senior Manager – Supply Chain Development på Husqvarna Group.

Fyra olika områden

Skolorna kommer att erbjuda ett antal olika nätbaserade och flexibla kurser inom de fyra olika fokusområdena:

  • Industri 4.0
  • Effektiv utveckling – Processer och metoder för produktionsutveckling
  • Flexibel och förändringsbar produktion
  • Hållbar produktion.

Totalt omfattar kurserna 75 högskolepoäng.

 Rätt kompetens är avgörande för företagens överlevnad och Sveriges konkurrenskraft. Grunden för Premiums utveckling av kurser kommer från behovet av ny kompetens inom industrin till följd av den snabba teknikutvecklingen, och kopplas till starka forskningsmiljöer på Mälardalens högskola och Jönköping University. Därmed skapas en länk mellan forskning, utbildning och nytta för företagen, säger Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen.

24 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng