Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sandviks världsledande innovation

Sandvik Coromants produktion i Gimo är en av världens mest innovativa. Nyligen utsåg World Economic Forum anläggningen till ett Lighthouse. En utmärkelse som belönar företag som framgångsrikt lyckats använda industri 4.0-teknik i produktionen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Sandvik 27 mars 2019 digit

sandvik960640.jpg

– Vi är självklart jätteglada över utnämningen och den ger oss mycket energi. Det kan lätt finnas en risk att bli introvert i allt sitt arbete och glömma bort att fundera över ifall det man gör är bra eller inte. Därför är det ett stort kvitto på att de innovativa besluten vi tog för längesedan och mer nyligen var rätt, säger Magnus Jarlegren, Vice President Supply på Sandvik Coromant.

Genom utmärkelsen vill World Economic Forum stärka konkurrenskraften bland världens industrier. Därför belönar de företagen som är bäst på att använda industri 4.0-teknik i modern produktion, och där det mänskliga och hållbara perspektivet står i centrum för innovationen.

Anläggningen i Gimo är den enda svenska industrin som tar sig in på listan som innehåller 16 företag.

Enligt WEF har man i Gimo skapat en digital tråd genom sina produktionsprocesser som har ökat produktiviteten avsevärt. Ett exempel är den automatiska omkopplingen som gör det möjligt att ändra designmönster automatiskt, även under obemannade skift.

Sensorer och big data

Utmärkelsen kommer inte ur intet, utan Sandvik Coromant har under tio års tid arbetat fokuserat med automatisering. Nu har Gimo-anläggning, med bland annat analysredskap som sensorer och big data, fått till ett system som innebär automatiska flöden och inga stopp i processerna hela vägen från den parametriska designen till produktionen. 

– Parametrisk design är en logisk och regelbaserad design som utifrån vissa regler på ett enklare sätt skapar en digital tråd genom hela verksamheten.

– Och WEF uppmärksammade hur vi kopplat samman vår högautomatiserade produktion med bland annat automatiserade truckar och robotar till processen med parametrisk design. Det blir end to end-automatisering.

Genom den digitala plattformen Coroplus, som är en serie IIoT-lösningar, så har Sandviks interna automatiserade lösningar också gjorts tillgängliga för den externa marknaden. Det kan handla om allt ifrån sensorbestyckade skärverktyg till edge computing-lösningar som analyserar hur du kör din maskin.

– Med plattformen vill vi hjälpa och ge värde till våra kunder, så att även de kan optimera sina resultat. Och de senaste två åren har det börjat sälja riktigt bra.

Varför har ni satsat så hårt på automation?

– Det finns ett externt tryck mot industrin att vi i allmänhet ska bli mer produktiva och reducera förluster i alla steg. Nu har vi för en mindre kost lyckats skapa mer produkter, så den utmaningen har vi klarat av. Sedan finns det självklart också en intern vilja på företaget att hela tiden bli bättre och effektivare.

Hur kommer arbetet med industri 4.0 att fortsätta?

– Det finns massvis med områden där vi kan dra nytta av tekniska lösningar framöver. Vi kan snabbare komma till beslut genom att koppla upp alla våra maskiner och behandla all dess data. Sedan via olika datanoder och molnlösningar kan vi samla in informationen och analysera den. Det är ett arbete vi håller på med just nu. Vi ser teknik som ett sätt att få fundamental kontroll på vår verksamhet, och den resan kommer vi fortsätta med, avslutar Magnus Jarlegren.

Rekommenderad läsning

hjulet på en gruvlastare med blå himmel i bakgrunden.jpg

Luleå Europas IoT-nav

15 apr 2019 digit

Luleå tekniska universitet ska koordinera Arrowhead Tools, Europas största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin. Den nya tekniken ska göras tillgänglig via Arrowhead Framework, en plattform med öppen källkod.

skog.jpg

Experter på eko

4 jun 2019 digit

Utvecklingen av nya digitala tjänster är en förutsättning för den svenska industrins fortsatta konkurrenskraft. Ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt ska hjälpa företag som Komatsu Forest att omvandla data till internationellt eftertraktade mervärden för kunderna.  

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

gult-bord-960640.jpg

Smart industri på schemat

17 maj 2019 digit

Våren 2020 startar den största företagsforskarskolan i Sverige inom området smart industri. Initiativet riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft med ny kompetens kopplad till smart industri.

mustang-i-solen.jpg

Trafikverkets 20 åtgärder

19 jun 2019 digit

Trafikverket presenterar 20 insatser för ett mer automatiserat och smart vägtransportsystem. Åtgärderna ska genomföras under fem år och några av dem är autonoma bussar på landsväg samt snöskottande robotar.

flygplan960640.jpg

Preem botar flygskam

3 jul 2019 digit

Preems Green Feed Unit-anläggning ska vara klar 2023. Anläggningen kommer att producera en miljon kubikmeter förnybar diesel och flygbränsle per år vilket innebär att försörjningen av förnybart bränsle till det svenska inrikesflyget kommer att vara tryggad. 

bolidengruva.jpg

Första 5G under jord

12 jul 2019 digit

Telia, Boliden och Ericsson har byggt världens första 5G-nät under jord i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet ska användas för att förfina lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift. 

3d-skrivare-pa-manen.jpg

Månbas i 3D

27 aug 2019 digit

Med månstoft och 3D-skrivare hoppas forskarna kunna skriva ut byggmaterial direkt på månens yta. Målet är att utveckla ett hållbart alternativ till tunga transporter från jorden för framtidens månbasbyggen.

flicka-med-tomater.jpg

Sensor säkrar shopping

25 apr 2019 digit

Att veckohandla med barn som vill köra kundvagnen innebär en hel del stress. Nu finns en lösning på detta välbekanta vardagsproblem med ny teknologi som används inom fordonsvärlden för att hjälpa bilförare undvika olyckor.