Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Uppsala väljer VxRail

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

– I Uppsala kommun håller vi på med ett antal ganska stora digitaliseringsprojekt. Det är något vi måste göra för att klara av att leverera välfärden framöver. Det täcker allt från stadsbyggnad till vård och omsorg och skola, säger Mattias Ersson, chef för infrastrukturenheten på Uppsala kommun.

Ni håller på att skaffa hyperkonvergerat, inte sant?

– Vi håller på att bygga om vårt datacenter till en lösning som är baserad på Dell Technologies teknik, närmare bestämt VxRail med cloud foundation med sin hyperkonvergerade arkitektur. I höst ska vi ha klar en helt redundant lösning där datacenter finns samtidigt på två platser i ett så kallat stretchkluster. Det innebär att den ena sajten kan sprängas och vi fortsätter att leverera likadant ändå.

Vad innebär det ytterligare?

– Det gör också att vi får en högre grad av automatisering hur vi administrerar och tar hand om det här datacentret. Vi får en högre tillförlitlighet och det är lättare att få allting att fungera enligt standard och dessutom till en lägre kostnad och färre arbetstimmar.

Varför blev det VxRail?

– Vi har bra erfarenhet av Dell Technologies lösningar och VxRail och Dell var väldigt tidiga med hyperkonvergerade lösningar.

Vad tar du mer med dig från Dell Technologies World?

– Ett antal punkter. Det kanske allra viktigast är kvittot på att vi har valt rätt väg med vårt datacenter. Väldigt mycket av det som är här handlar om just hur man hanterar automatisering av datacenter och multicloud-lösningar på liknande sätt.

Hur ser er verksamhet ut om två år?

– Vi kommer fortsätta på samma spår. Vi ska ha en otroligt hög tillförlitlighet och tillgänglighet. Vi passerar så mycket av kommunens verksamhet på det vi löser i datacentret och det är stora värden som står på spel. Samtidigt fortsätter resan med att öka vår automatisering och sänka våra kostnader.

22 maj 2019 Uppdaterad 16 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet.