Hudnära sensor

killar-katten-under-hakan.jpg

I hela världen arbetar forskare inom robotik för att ta fram flexibel och töjbar elektronisk hud med någon form av känsel för proteser och för hälsoövervakning. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en sensor som kan mäta kroppstemperaturen och känna varm beröring.

– Vi har inspirerats av naturens egna metoder, säger Mina Shiran Chaharsoughi, doktorand inom organisk fotonik och nanooptik vid Laboratoriet för organisk elektronik på Linköpings universitet.

Hon och hennes forskarkollegor har kombinerat flera olika fysikaliska fenomen och material. Resultatet är en sensor som applicerad på en arm kan känna av eller övervaka en förändring av kroppstemperatur, som reagerar på synligt ljus från solen och som även kan känna av värme, som från beröringen av en hand.

Kall och varm sida

Sensorn kombinerar pyroelektriska och termoelektriska effekter med ett nanooptiskt fenomen. I de pyroelektriska materialen uppstår en spänning då materialet värms upp eller kyls ner. Det är förändringen i temperatur som ger en signal, en snabb och stark signal men som avklingar nästan lika snabbt.

I de termoelektriska materialen uppstår istället en spänning när materialet får en kall och en varm sida. Signalen är dock långsam och det tar lite tid innan den blir mätbar. Värmen kan komma från kroppen eller från solen, bara det finns en svalare sida.

Vetenskapsrådet

Under arbetet visade det sig dessutom att de två materialen samverkar så att den gemensamma signalen dessutom förstärks.

Forskningen finansieras bland annat av Stiftelsen för strategisk forskning, Vetenskapsrådet, Wenner-Gren Stiftelserna och AFM, den strategiska satsningen på Avancerade funktionella material, vid Linköpings universitet.

Källa: Linköpings universitet

 

 

15 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT