Stolen kollar hälsan

kvinna-myser-i-badet.jpg

Under tre år har forskare, företagare och studenter från nio olika länder runt Östersjön samarbetat kring innovativa lösningar som förbättrar vardagslivet för regionens åldrande befolkning. Inomhuspromenader och en smart spegel är några av resultaten.

– Vi vill säkerställa att man har ett bra liv ända upp till 100 år. Att möbler och interiör fungerar, säger Lotten Svensson, projektledare för det svenska teamet och lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

Projektet BaltSe@nioR har resulterat i en rad olika prototyper på smarta lösningar som på olika sätt ska göra livet enklare och tryggare för äldre.

Bland annat en robot som larmar efter hjälp om någon har ramlat, en stol med sensorer som analyserar hälsotillstånd efter hur möbeln belastas, individanpassade handtag för luckor och skåp, samt en spegel som kan räkna ut om något inte står rätt till baserat på den boendes vanor och beteendemönster.

Märkning av möbler

Högskolan i Skövde har konstruerat en virtuell lägenhet med världens första seniormanikiner, som visar äldres rörelsemönster och kan användas av företag som vill producerade möbler anpassade för deras behov.

BaltSe@nioR kan också presentera ett förslag på en ny, frivillig säkerhetsmärkning för möbelindustrin, tänkt att användas på möbler och inredning anpassad för seniorers behov. I det första skedet ligger fokus på en gemensam säkerhetsstandard för stolar.

Projektet avslutas den 30 april 2019 och redan nu har BaltSe@nioR 2.0 startat, där fokus kommer att ligga på offentliga miljöer.

Källa: Högskolan i Skövde

26 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng