Så skapades första hjärtat i 3D

ett mänskligt hjärta mot vit bakgrund.jpg

För första gången har ett intakt hjärta skrivits ut med en 3D-skrivare. Forskarnas förhoppning är att resultaten ska bidra till att 3D-utskrivna organ kan användas i praktiken inom 10 år.

– Det här är första gången någon har lyckats konstruera och skriva ut ett helt hjärta, fullt av celler, blodkärl, ventriklar och kammare, säger Tal Dvir, professor i nanoteknik och materialvetenskap vid Tel Aviv Universitys School of Molecular Cell Biology and Biotechnology, och en av forskarna bakom studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.

Från celler till bläck

Hjärtat som de israeliska forskarna har konstruerat är i samma storlek som ett kaninhjärta. I bygget har forskarna använt sig av fettvävnad från patienter, från vilken man separerade ut celler.

Dessa celler omprogrammerades sedan för att bli så kallade pluripotenta stamceller och backades tillbaka till att bli stamceller. Stamcellerna kunde man sedan programmera till att bli celler som finns i hjärtat, som endotelium som är celler som täcker blodkärlens insida.

Dessa kunde därefter blandas med olika typer av proteiner till en sorts ”bläck” till skrivaren för att kunna användas för att skriva ut hjärtat.

– Tidigare har man lyckats skriva ut strukturen av ett hjärta, men då utan celler och blodkärl. Våra resultat visar potentialen med att skapa individanpassade organ och vävnader, säger Tal Dvir.

Inom tio år

Ett nästa steg är förstås att försöka börja tillverka hjärtan i mänsklig storlek för att testa deras funktion i laboratoriemiljö, för att till slut på sikt kunna använda dem i riktiga transplantationer. Förhoppningen är att det ska bli verklighet inom en inte all för snart framtid.

– Inom tio år kommer det att finnas 3D-skrivare för organ på de bästa sjukhusen runt om i världen, och sådana här transplantationer kommer göras rutinmässigt, säger Tal Dvir.

Källa: The Jerusalem Post

16 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng