AI på Kalmars sjukhus
Videosamtal mellan sjukhuspersonal och patienter, ett journalsystem anpassat för plattor och AI-hjälp för att lokalisera avvikelser i avscannade bilder av hudprover. I Region Kalmar län duggar nya it-lösningar inom vården tätt.
– Vi har ett projekt igång där vi låter primärvården fotografera hudförändringar som sedan skickas elektroniskt till hudkliniken. Det har gjort att två tredjedelar av bedömningarna har kunnat göras på distans, istället för att patienten ibland måste ta sig uppemot 25 mil till rätt sjukhus, säger Michael Ceder, chef för IT Applikation på Region Kalmar län.
IT Applikation, som Michael Ceder är chef för, är enheten som ska fungera som ett kitt mellan verksamheterna och infrastrukturområdena inom it, och som ska se till att de nya lösningar som implementeras fungerar som de ska.
It-förvaltningen på Region Kalmar län har ansvar inom bland annat vården, kollektivtrafiken och Folktandvården, och många av lösningarna är förstås knutna till vården. Det handlar om alltifrån att öka mobiliteten för personalen där man nu testar ett nytt journalsystem anpassade till plattor, till att en hel del av patientsamtalen nu har gjorts om så att det finns möjlighet att ta dem på video istället.
– Precis som i fallet med hudförändringarna, gör detta att patienter slipper åka onödiga sträckor, och våra sjuksköterskor och läkare får möjlighet att göra bedömningar på avstånd.
Digital patologi
En annan vårdlösning finns inom digital patologi. Det handlar om att få en mer automatiserad hjälpbedömning av till exempel blod- och hudprover som tas på sjukhuset.
Redan idag scannar man in alla de vävnadsprover på exempelvis hud som tas från en patient. Ett vävnadsprov från exempelvis hud från en patient ute på en vårdavdelning placeras i en tub som skickas i ett rörsystem till rätt labbenhet på sjukhuset, där det sedan skärs tunt och läggs mellan två tunna glasskivor för vidare granskning.
– Det rörsystemet har vi också byggt om. Det är rätt häftigt när man ser det. Det känns som man befinner sig på bagageutlämningen på en flygplats, säger Michael Ceder.
Därefter scannas provet in för att mänskliga ögon lättare ska kunna titta efter avvikelser på en dator.
– Just nu tittar vi på AI-lösningar som kan hjälpa oss att lokalisera var i bilden det intressanta finns, och som bland annat arbetar med färger, för att underlätta för medarbetaren som senare tar vid. En av utmaningarna är dock att hitta ett bra sätt att lagra alla dessa bilder på. Varje sådan här bild ligger nämligen på runt tre gigabyte.
Drift A och O
Trots alla nya implementationer av verktyg som effektiviserar arbetet för sjukvårdens medarbetare och underlättar för patienter, är fortfarande driftsäkerhet det som utan tvivel är allra viktigast.
– Vi sätter driftsäkerhet på plats ett, två och tre när det kommer till prioriteringar. På plats fyra kommer nya häftiga funktioner. Grunden till att vi på it-sidan har ett bra rykte är att de saker och ting som är i drift, fungerar. Det är när man har nått en sådan hög lägsta nivå och grad av tillit som det är lättare att börja prata med verksamheter om nya saker, säger Michael Ceder.
Läs mer om ämnet: