Luleå centrum för 5G

hundspann-i-lulea.jpg

Luleå tekniska universitet ska bygga en testmiljö för 5G som är en av de första installationerna i Sverige av mobilnätverket. Projektet Wireless Innovation Arena är ett viktigt bidrag till universitetets arbete att etablera norra Sverige som en attraktiv testregion.

Syftet med projektet är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö inom 5G där till exempel företag, studenter och organisationer tillsammans kan testa nya idéer, tillämpningar och användningsfall. Tanken är att samverkan ska bidra till större och snabbare utvecklingssteg och att nya produkter, tjänster och erbjudanden kan nå en större marknad.

Flera forskargrupper

Luleå tekniska universitet och Centrum för distansöverbryggande teknik har en lång historia av framgångsrika projekt inom mobil kommunikation. Flera forskargrupper kommer vara inkopplade i 5G-projektet, såväl teknisk forskning som forskning med inriktning mot involvering av slutanvändare i innovationsprocesser.

– Ett trettiotal företag och organisationer har uttryckt intresse för att delta och vi ligger redan i startgroparna för att komma igång, säger Karl Andersson, projektledare och tf. verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik, i ett pressmeddelande.

– Tillsammans med projektets övriga parter kommer testbädden erbjuda en unik möjlighet och bidra till nytänkande, innovation och affärsutveckling kopplat till 5G.

Ericsson och Telia

En annat viktigt område är internationell uppkoppling mot andra forskningsinstitutioner. Kontakter finns redan med till exempel Uleåborg, som är en dynamisk region inom telekom-området, och förhoppningen är ett utökat samarbete inom vilket 5G-testbädden blir en viktig komponent.

Projektet Wireless Innovation Arena har en total budget på tolv miljoner kronor och pågår i tre år.

Förutom Luleå tekniska universitet deltar Ericsson, Telia och Tieto i projektet. Finansiering kommer från EU:s regionala utvecklingsfond/Tillväxtverket, Region Norrbotten och Luleå kommun. Därtill kommer egeninsatser från deltagande små- och medelstora företag.

9 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng