Täckning under klubban

fin-gard-i-sno.jpg

Mer frekvenser till mobilt bredband i hela landet och upp till 300 miljoner kronor till utbyggnad av ny täckning i glesbygd. Det är mycket som avgörs när PTS startar auktionen för att dela ut tillstånd att använda radiosändare i 700 MHz-bandet. 

– Tack vare utauktioneringen och de skärpta täckningskraven kan svensk glesbygd i hela landet nu få högre datakapacitet och förbättrad täckning. 700 MHz-bandet är också en grundstomme för utvecklingen av 5G-tekniken, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

700 MHz-bandet är lämpligt för att bygga yttäckning och för att förstärka de mobila bredbandsnäten för mer kapacitet och högre överföringshastigheter. Tillstånden är teknik- och tjänsteneutrala, vilket gör att tillståndshavare kan välja vilken teknik och vilka tjänster som ska användas i bandet, skriver PTS.

Utpekade områden

Ett av tillstånden är förenat med ett täckningskrav som ska bidra till bättre täckning för tal- och datatjänster, minst 10 Mbit/s, där konsumenter befinner sig. Den som vinner tillståndet med täckningskrav ska använda minst 200 miljoner och högst 300 miljoner för att bygga täckning i områden som PTS pekat ut, i det här fallet Jämtlands, Dalarnas, Västerbottens, Norrbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Värmlands län.

Totalt omfattar auktionen 60 MHz, fördelat på två tillstånd på vardera 10 MHz, 2×5 MHz, och ett tillstånd på 20 MHz , 2×10 MHz, i den del av frekvensbandet som erbjuder både upp- och nedlänk samt fyra tillstånd på vardera 5 MHz i nedlänksdelen.

Utgångspris 50 miljoner

Lägsta bud i auktionen är 50 miljoner kronor per 5 MHz, vilket innebär ett totalt lägsta bud på 600 miljoner kronor för samtliga tillstånd i auktionen.

Auktionen beräknas pågå i 2-10 arbetsdagar och genomförs i flera budrundor över internet. I ett första steg avgörs hur stort frekvensutrymme i de respektive delarna av bandet som budgivare vinner. Det andra steget består av en budrunda som avgör budgivares placering i bandet.

Namn på budgivare publiceras av sekretesskäl först efter att auktionens första steg har avslutats.

 

 

12 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng