Värmland i centrum

vila-under-vandringen.jpg

Med stöd av Vinnova etablerar sig Värmland nu som ett nationellt nav för utvecklingen av nya e-hälsotjänster. Bakom satsningen Digitalwell Arena ligger en rad regionala och kommunala aktörer med målet att utveckla och testa innovativa lösningar i verkliga miljöer.

– Det är helt nödvändigt att utveckla digitala lösningar som är säkra och kostnadseffektiva samtidigt som de ökar tillgängligheten. Det finns inte en chans att vården annars kan klara framtidens behov med en åldrande befolkning och ökade förväntningar på just tillgänglighet, säger Jeanette Köster, som leder Compares arbete inom digital innovation, i ett pressmeddelande.

Nu gör Vinnova en storsatsning på ambitionerna i Värmland. Tillsammans med medel från landstinget, regionen och andra aktörer innebär det en investering på 148 miljoner kronor under en tioårsperiod.

Testa i riktiga miljöer

Digitalwell Arena är ett initiativ för digitalisering av välfärdstjänster inom ramen för Compare, som är ett kluster med cirka 100 företag inom den digitala sektorn i Värmland. Målet är att utveckla detta regionala initiativ till ett nationellt centrum för utvecklingen av digitala hälsotjänster, och att med användarens behov i centrum utveckla lösningar i nära samarbete med akademi, näringsliv och offenlig sektor. Ett arbetssätt som bland annat erbjuder möjligheter att testa lösningar i riktiga miljöer.

Satsningen i Värmland omfattar även forskningen vid Karlstad universitet där en stor del av utvecklingen sker på fyra institutioner; centrum för tjänsteforskning, centrum för genusforskning och institutionerna för hälsovetenskaper respektive matematik och datavetenskap.

– Här finns väldigt mycket kunskap samlad, inte minst om digitala lösningar och tjänstedesign. Därför känns det naturligt att vi leder utvecklingen för att kunna erbjuda viktiga samhällstjänster på ett mer jämlikt och resurseffektivt sätt, säger Jeanette Köster.

Brett samarbete

Det är medel från Vinnovas satsning Vinnväxt som nu tillfaller de digitala satsningarna i Värmland. Vinnväxt är ett initiativ där regioner kan få finansiering för långsiktiga innovationsinitiativ. Initiativen ska fokusera på ett tillväxtområde där det finns förutsättningar att nå internationell framgång.

Bakom initiativet Digitalwell Arena står bland annat Compare, Region Värmland, Landstinget i Värmland, Karlstads universitet, Länsstyrelsen i Värmland, Karlstads kommun, RISE Service Labs, och MSB.

30 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng