Umeå förbereder 5G

bilkö sett från en bil.jpg

Umeå planerar för att bli den första staden i Sverige med ett heltäckande 5G-nät. Tekniken är en förutsättning för framtidens smarta städer och framförallt smarta fordon.

– Vi kommer bli den första staden i Sverige, och kanske till och med i Europa, med ett i stort sett heltäckande 5G-nät. Just nu håller vi tillsammans med våra medaktörer på att planera för den pilot som ska vara på plats i början av år 2019, säger Mats Berggren, VD för Umeå Energi Umenet.

Tillsammans med Umeå universitet, Umeå Science Park, Västerbottens läns landsting och Umeå kommun, håller Umeå Energi på att förbereda staden för en framtid med en allomfattande internetuppkoppling lämpad för blixtsnabba beslut.

Olika behov

I dag har över 90 procent av alla hushåll och fastigheter i Umeå kommun tillgång till fiber. Men det är inte så att 5G kommer att ersätta detta, eftersom 5G inte nödvändigtvis är rätt form av uppkoppling för allt som är eller kommer att vara uppkopplat.

Enligt Mats Berggren fungerar 4G, fiber och trådlöst nät fortfarande bra för sina specifika syften och kommer att göra det i framtiden. Det handlar helt och hållet om inom vilket område man verkar.

– En uppkopplad soptunna, till exempel, kommer inte dra särskilt stor nytta utav 5G. Den ska ju i princip skicka ut en signal vid ett enstaka tillfälle, det vill säga när den är full, och det kommer fungera med den teknik som finns idag, säger han.

Mats Berggren själv har kopplat upp både sommarstuga och hem med hjälp av det som kallas för z-wave, ett slags trådlöst kommunikationsprotokoll.
– Med hjälp av en app kan jag styra lampor till bastun och det fungerar bra med dagens befintliga uppkopplingar.

Självkörande bilar

Men det finns en typ av uppkopplade enheter där 5G-nätet kommer bli helt central, nämligen självkörande fordon. Anledningen är att 5G framförallt är överlägset när det kommer till sina korta fördröjningstider, och den dagen självkörande fordon rullar på våra vägar kommer vi vilja att de responderar i realtid i kritiska lägen.

– Jacket från 5G till 4G är betydligt större än det mellan 4G och 3G. 5G kan överföra oerhörda mängder information i realtid, vilket förstås kommer att vara nödvändigt om våra städer på sikt ska kunna bli så smarta som vi vill, säger Mats Berggren.

Ständigt uppkopplad

Enligt Sören Berglund, CIO på Umeå universitet, kan 5G-nätet göra arbetet för forskare och andra som verkar på skolan betydligt smidigare.

– Det handlar om att kunna förbli ständigt uppkopplad när man rör sig på och utanför universitetet och vilket kan vara avgörande för att lyckas med en del typer av experiment, säger han.

Nya affärsutmaningar

Utöver arbetet med att dra igång en pilot och testa sig fram vilka devices som ska köras på vilken typ av nät, och vad som krävs för att 5G ska kunna bli verklighet på en större skala, handlar många av utmaningarna också krasst om hur man ska kunna göra affärer på 5G-tekniken.

– En utmaning handlar om en så enkel sak som att vi inte kommer behöva ha simkort i våra telefoner, till exempel, och än så länge är det långt ifrån alla operatörer som erbjuder så kallade e-simkort. Sedan handlar det förstås också om vilken plats alla aktörer, där vi är en, ska ha i värdekedjan, och vem som ska stå för vilka kostnader och intäkter. Därför kommer de närmaste planeringsmånaderna bli viktiga även ur en affärssynpunkten, säger Mats Berggren.

23 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng