VR mot nacksmärta

vr-nacksmarta-960640.jpg

Region Norrbotten använder sig av virtual reality som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Med hjälp av tekniken hoppas regionen att patienterna ska känna sig mer motiverade och utföra rörelserna optimalt.

Två fysioterapeuter från Region Norrbotten ska testa VR-teknik som stöd vid rehabträning på ett antal utvalda personer. Även en hälsoekonom är inkopplad som ska göra studier och jämföra tillvägagångssättet mot traditionella behandlingsmetoder.

– Ekonomen ska räkna på de hälsoekonomiska effekterna för individen och behandlingsformen i jämförelse med resultat vid traditionella behandlingsmetoder. All träning som sker blir till data och det blir på så vis lätt att uppmäta effekter och göra rättvisa jämförelser, säger Stefan Carlsson, it-strateg på Region Norrbotten.

Träna på noggrann precision

De utvalda patienterna kommer först att få lära sig att använda den tekniska utrustningen. De kommer sedan att få låna ett paket bestående av VR-utrustning med en specifikt utvecklad applikation för att kunna träna i hemmet. I VR-glasögonen ser användarna ett träningsprogram där de med väldigt exakta nackrörelser ska kunna följa ett mönster.

– Med en spelupplevelse involverad ska patienterna träna på noggrann precision med nacken. Alla resultat blir till data, om personen blir snabbare, starkare, rörligare och så vidare. Patienten och fysioterapeuten kan sedan tillsammans följa upp hur träningen har gått och vilka resultat man har uppnått. Vi vill veta om det här arbetssättet kan höja motivationen för träning och därigenom kunna minska smärtan och höja livskvalitén hos patientgruppen.

Individualiserad vård

Stefan Carlsson menar att det här kan bli ytterligare ett sätt att erbjuda vård till fler på ett smidigt sätt. Han ser också individualiseringen som en allt mer naturlig del av vårdens vardag, delvis beroende på en demografi i förändring.

– Vissa behöver mycket stöd, andra kan jobba självständigt. VR-rehab på distans kan avlasta personalen som kan ägna mer tid åt de som har störst behov av stöd, och på så vis ökar vi tillgängligheten. Framöver ser vi att alltmer vård kommer att kunna utföras i hemmet - generellt vill inte alla patienter komma till vårdcentralen eller sjukhuset om det inte är absolut nödvändigt.

Kan liknande lösningar bli aktuella för personer med andra problem?

– Jag är övertygad om att det finns andra tillämpningar där man skulle kunna använda VR-teknik i träning och rehabilitering. Detta är också något som vårdverksamheterna måste få bedöma och analysera som en del i det projekt som ska genomföras. 

6 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng