Innovativ hästkur

fol-galopperar-jattefort.jpg

Algoritmer utvecklade för människor kan bli ett genombrott för att förebygga skador på hästar och säkra deras allmänna välbefinnande. Utvecklad av två entreprenörer ligger tjänsten VectorizeMove nu på innovationstävlingen Venture Cups top 20-lista.

VectorizeMove är en gånganalys baserad på bärbara sensorer som placeras på hästens ben för att upptäcka potentiella skador i ett tidigt skede. Sensorerna är sammanlänkade med en app som gör det möjligt för veterinärer och hästägare att kontrollera hästens gång oavsett var man befinner sig geografiskt, skriver Venture Cup i ett pressmeddelande. 

 

Idén till tjänsten växte fram när Siddharta Khandelwal under arbetet med sin doktorsavhandling vid högskolan i Halmstad utvecklat innovativa algoritmer, för att med bärbar teknik analysera kvaliteten på människans gång i vardagen. Men Siddharta Khandelwal ville få exponering av projektet bortom kliniker och sjukhuskorridorer. Därför utvecklade han en demo med sin entreprenörskollega João Bentes.

300 affärsidéer

Idag finns VectorizeMove med på Venture Cups top 20-lista. Venture Cup är en ideell organisation som sedan 20 år anordnar två nationella tävlingar varje år, med syfte att få fler att testa sina affärsidéer och skapar hållbara tillväxtföretag. I år har cirka 300 affärsidéer tävlat och 20 av dessa har tagit sig till nationella jurymöten i Luleå, Stockholm, Göteborg och Malmö.

I dagsläget arbetar Siddharta Khandelwal och João Bentes med att ta fram en prototyp, hardware device och mobilapp, som i januari 2019 ska genomgå skarpa fälttester med potentiella kunder och strategiska partners. Därefter kommer en investeringsrunda påbörjas och förhoppningen är att nå hästmarknaden i slutet av nästa år.

 

19 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng