Kokoll med IoT

ko-gosar-med-sin-kalv.jpg

På en gård utanför Uppsala bär kossorna smarta sensor-halsband som ger lantbrukaren värdefull information och gör det möjligt att övervaka Rosa och Blanka via en app. 

I takt med att IoT-infrastrukturen byggs ut i Sverige blir det tydligt att allt fler verksamheter kan dra nytta av tekniken. Till exempel jordbruk och djurhållning.

Gps-halsbanden på korna utanför Uppsala har utökats med extra sensorer och AI på serversidan, och tillhandahåller bland annat rymningslarm, temperatur, kalvningsdetektor och aktivitetsmätare. Kalvarna förses med en Bluetooth-tagg som kommunicerar med kvigans sensorhalsband och på så sätt får man även data från dem, skriver IoT Sweden i ett pressmeddelande.

Renar och hundar

Systemet finns tillgängligt för renar, kor, hästar, getter och snart en mindre modell för hundar. Det kommunicerar via ett LPWAN-­nätverket Sigfox och sensorhalsbanden behöver bara laddas en gång per år.

Tillsammans med halsbandets sensorer och serverns AI-programvara kan man över tid lära sig mycket om djuren och både effektivisera verksamheten och öka djurhanteringens säkerhet. Vid onormalt beteende slår serverns programvara larm direkt till bonden. 

18 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng