Innovativt stalltips

fin-hast-med-pussande-ryttare.jpg

Varje år stjäls sadlar för många miljoner i Sverige och det drabbar ryttare, föreningar, klubbar och försäkringsbolag. Den digitala tjänsten Sellamigo ska förhindra stölderna och försvåra begagnathandeln med sadlar. Nu är bolaget en del av Science Park Jönköpings inkubatorsprogram.

Enligt Jordbruksverket finns det drygt 350 000 hästar i Sverige och ridning är den största kvinnosporten med en halv miljon utövare varav 90 procent är kvinnor. Det är också en materialsport och en sadel kan kosta allt från 6 000 kronor till väl bortom 50 000 kronor. Specialbeställda sadlar kan kosta mer än så.

– Sadelstölder är ett stort problem, ekonomiskt för sadelägaren men också känslomässigt för hästägaren när någon obehörig gått in i stallen hos hästarna. Stölder av sadlar är också problem för försäkringsbolag och polis, så vi har tagit fram ett system som motverkar stölder och underlättar arbetet för olika aktörer. Vi tror att lösningen på stölderna är just ett digitalt och globalt system, säger Karolina Malmlöv, grundare av Sellamigo, i ett pressmeddelande.

Egna erfarenheter

Sadelstölder är ett stort problem, ekonomiskt för sadelägaren men också känslomässigt för hästägaren när någon obehörig gått in i stallen hos hästarna.

karolina malmlöv, grundare, sellamigo

Karolina Malmlöv har en lång bakgrund inom ridsportvärlden, både som utövare och som sadelutprovare. Under den tiden har hon mött många som drabbats av sadelstölder och i slutet av 2017 föll hon själv offer för tjuvarna. Erfarenheterna och det globala problemet med sadelstölder fick Karolina Malmlöv att starta Sellamigo som är en digital tjänst som ska förhindra sadelstölder.

Sellamigo bygger på en databas där sadelägare, försäkringsbolag, tillverkare och aktörer på begagnatmarknaden snabbt kan skapa sig en bild över en sadels status. I stora drag liknar databasen fordonsregistret och fler tjänster utvecklas just nu för att framöver kunna kopplas samman med tjänsten.

Årets innovation

Sedan lanseringen har Sellamigo vunnit entreprenörstävlingen Demo Day och varit en av finalisterna i Businesspodden Awards. Karolina Malmlöv var dessutom en av de tre nominerade entreprenörerna till Årets Innovation i Jönköpings län 2018, och under våren var Sellamigo ett av de utvalda företagen som deltog i Science Parks Acceleratorprogram. Nu går bolaget i inkubatorn som är Science Parks spetssatsning för unga tillväxtföretag.

Nu ligger fokus på att öka antalet användare runt om i världen samt att fördjupa och skapa fler samarbeten med tillverkare, försäkringsbolag och ridsportåterförsäljare.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

15 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng