Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Framtiden utan lösenord

girl-password-microsoft-960640.jpg

Med Windows Hello, Microsoft Authenticator och Fido 2.0 ska Microsoft skapa en lösenordsfri tillvaro. På Microsoft Ignite berättar Alex Simons, Partner Director of Program Management, om hur det ska gå till och varför. 

Enligt Microsoft kan lösenorden snart vara ett minne blott. Det har länge pratats om att lösenord varken är speciellt säkera eller användarvänliga, men kruxet har alltid varit att hitta alternativ som är säkrare men som inte tar bort arbetsflödet för mycket. Det ska nu förhoppningsvis vara löst, menar Microsoft. 

– Faktum är att de flesta är väldigt dåliga på att använda lösenord. Jag vet flera högt uppsatta personer som använder samma lösenord överallt. Blir du då utsatt för en phishing-attack så är det kört. Och säkerhetsincidenterna hos företag har ökat med 279 procent mellan 2016 och 2017, så en förändring där vi går mer och mer bort från lösenord är självklar, säger Alex Simons, Partner Director of Program Management på Microsoft.

Tre olika alternativ

Microsoft har nu tre olika lösningar som ska göra vår framtid lösenordsfri. Dessa är Windows Hello, Microsoft Autenticator och Fido 2.

Med hjälp av biometrin i Windows Hello kan du logga in på enheter, appar, onlinetjänster och nätverk genom att använda ditt ansikte, din iris eller ditt fingeravtryck. När man använder funktionen så hämtas data från fingeravtrycksläsaren, ansiktssensorn eller irissensorn och skapar en återgivning, som krypteras och sparas ner på enheten.

Microsoft Authenticator skapar å sin sida ett extra skyddslager vid inloggning, ofta kallat tvåstegsverifiering. Även här skippas lösenordet och man använder istället telefonen för att logga in på sitt Microsoftkonto. Ett meddelande skickas till personens mobil där man får godkänna sin inloggning med antingen fingeravtryck, ansikts-ID eller PIN-kod.

Logga in med dongel

En tredje lösning är Fido 2.0 Security Key. Fido står för Fast Identity Online och består av två säkerhetsnycklar, en publik och en privat, för att göra inloggningen unik och där den privata bygger på Hello-funktionalitet.

Här har Microsoft och partners arbetat fram nycklarna för att möjliggöra en simpel och säker autentisering på delade enheter. Med nyckeln bär du din behörighet på dig och kan säkert verifiera till en Azure Active Directory-anslutning till Windows 10. Den innehåller också din personliga information och kan skyddas med ytterligare faktorer såsom fingeravtryck eller PIN-kod. Fido 2.0 kommer i en public preview under första kvartalet 2019.

– Problemet med att få bort lösenorden har länge varit att användarupplevelsen blivit lidande, alternativen har varit för krångliga. Men nu har de tre olika lösningarna, som också går att mixa med varandra, inneburit att ribban för alternativa inloggningsmöjligheter sänkts enormt. Nu kan vi på riktigt tro på en lösenordsfri framtid, menar Alex Simons.

4 oktober 2018 Uppdaterad 4 juni 2019 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Fingeravtryck 960640

Ja till biometri

1 sep 2020 säkerhet

Över hälften av alla svenskar är positivt inställda till att nyttja biometrisk data vid känsliga inloggningar, till exempel till sin bank. Att logga in med fingeravtrycksläsare är mer populärt jämfört med att använda ansikts- och röstigenkänning. 

Sommar Semester Tips

Säkra sommartips

1 jul 2020 säkerhet

Dela inte dina semesterbilder med alla, skippa öppna trådlösa nätverk och säkerhetskopiera och uppdatera dina enheter. Det är Internetstiftelsens tips för en säkrare sommar.

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

skyltdocka.jpg

MS stoppar lösen

4 sep 2019 säkerhet

Byte av lösenord ökar inte säkerheten. Istället rekommenderar Microsoft den så kallade Fido-standarden, tvåfaktorsautentisering och att förbjuda alltför enkla lösenord.

skolflicka-med-lunchbricka.jpg
video

Smartare skola med sensorer

10 jul 2019 it i skolan

Ofta har digitaliseringsprojekt i skolan fokuserat på effektivare administration. Nu tittar Rise på möjligheter, att via sensorer och IoT, hjälpa skolan att lösa sina kärnuppgifter och samtidigt bidra till ökad hållbarhet.

cloudactfrihetsgudinnan.jpg

Inga problem med Cloud Act

5 jul 2019 säkerhet

När Cloud Act trädde i kraft förkunnade Esam att den amerikanska lagen kan utgöra sekretessproblem. Nu menar Microsoft, SKL och advokat Caroline Olstedt Carlström att utlåtandet var drastiskt och att Cloud Act inte innebär några ökade risker för offentlig sektors molninvesteringar.

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

ett par storskor utanför ett campingtält i gryningen.jpg

Med identitet som tjänst

16 nov 2018 säkerhet

I takt med att data om oss och våra vanor läggs på hög, blir det också avgörande för bolag att ta tillvara data för att driva affärer. Kopplar man på en smart algoritm blir identitet en tjänst som kan utnyttjas för att skräddarsy sitt erbjudande utifrån den person man riktar sig till.