Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Framtiden är Tech intensity

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Microsoft 25 september 2018 digit

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Satya Nadella, vd Microsoft, under inledningen av Microsoft Ignite i Orlando.

Satya Nadella öppnade upp Microsoft Ignite genom att förklara att han ser Microsoft som det självklara navet i den allt mer it-intensifierade världen och att han är övertygad om att Microsoft måste hjälpa sina kunder att själva bli mjukvaruutvecklare i världsklass, för att alla ska kunna utnyttja den digitala transformationen fullt ut. Detta kallar han tech intensity. 

För att påvisa vikten av att följa med i utvecklingen berättade han en anekdot från tidigt 1900-tal om hur Henry Ford i tillverkningen av sina bilar slutade med ånga och började med elektricitet. Konkurrenterna som stannade kvar med ånga försvann - Ford vann.

magic mirror.JPG

H&M:s Magic Mirror i New York.

Satya Nadella drog också upp några fler nutida lyckade exempel på hur företag kunnat transformeras digitalt med hjälp av Microsoft. Ett av företagen som nämndes var H&M som med hjälp av AI och Dynamics 365 lyckats skapa en helt ny shoppingupplevelse. Ett exempel på detta är en AI-baserad Magic Mirror som identifierar personer som tittar in i spegeln och därefter erbjuder dem shoppingtips och rabatter. Denna spegel finns i en av H&M:s flaggskeppsbutiker i New York och är ett viktigt fundament när man bygger nya varumärken inom H&M, som exempelvis AFound.

Slut på silos

Men exemplen ska bli fler, och hur pushar man företag, organisationer och offentlig sektor när det kommer till Tech intensity? Jo, ett sätt kan vara att släppa all data fri, menar Satya Nadella. Därför bjöd han upp Adobes vd, Shantanu Narayen, och Bill McDermott, vd på SAP, upp på scenen för att tillsammans lansera Open Data Initiative. Alla som använder Adobe, Microsoft och SAP ska med Open Data Initiative äga och upprätthålla fullständig, direkt kontroll över all data - det är slut på data som sitter fast i silos. Kunderna kan också aktivera AI-drivna affärsprocesser för att öka insikten och intelligensen av all denna data.

– Tillsammans med Adobe och SAP tar vi ett första, kritiskt steg till att hjälpa företag att nå en kund- och affärsförståelse som aldrig tidigare varit möjlig. Organisationer över hela världen har nu en stor möjlighet att bygga AI-drivna digitala feedback loops för att förbättra prediktionen, automatisera arbetsflöden och till slut förbättra sina affärsresultat. Och fler partners är välkomna att stödja Open Data Initiative.

IoT en stor säkerhetsfråga

Efter att Shantanu Narayen och Bill McDermott lämnat scenen så fortsatte Satya Nadella keynoten genom att prata om säkerhet och förtroende. Detta är två av de viktigaste delarna i it-världen idag, menar han, och han anser också att IoT är en av de största säkerhetsriskerna som vi kommer att möta under detta årtionde. Därför finns nu sedan några månader tillbaka Azure Sphere.

– Det finns för närvarande nio miljarder devices som arbetar under ett och samma IoT-paraply. Azure Sphere skapades för att säkerställa att denna nya massiva potentiella exponering kan skyddas, så att vågen av IoT-enheter inte blir nästa globala katastrof.

Som avslutning pratade Satya Nadella om att alla måste arbeta tillsammans för att säkerställa att vi i nästa våg av den digitala transformationen kämpar för global rättvisa och jämlikhet. Som ett led i detta så har Microsoft skapat initiativet AI for Humanitarian Action, som med högteknologisk hjälp ska försöka rädda mer liv och lindra lidandet runt om i världen. Nyheten är en del i det större AI for Good-programmet.

– Vi ser verkligen fram emot att upptäcka vad detta initiativ kan bidra med för att göra världen till en bättre plats, avslutar Satya Nadella.

Rekommenderad läsning

kokta kräftor.jpg

AI minskar kulturkrockar

16 apr 2018 digit

Wanda EasySpeak är en AI-baserad digital assistent som hjälper multinationella arbetsgrupper samarbeta utan kulturkrockar och missförstånd.

stack-med-stenar-960640.jpg

Flexiblare Azure Stack

27 sep 2018 digit

Azure Stack är inte längre statiskt. Snart kan man investera smått för att sedan öka i kapaciteten, om ett sådant behov skulle dyka upp. Samtidigt ökar Microsoft antalet servrar till maximalt 16 stycken.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

edge-ny-logga.jpg

Nya Edge och Bing

5 nov 2019 digit

Under Ignite 2019 i Orlando kommunicerade Microsoft att webbläsaren Edge ska uppgraderas med både nytt utseende och nya smarta funktioner. Redan nu finns den att ladda ned på prov och i januari sker releasen.  

tre kirurger opererar2.jpg
video

Skalbarhet i Region Kronoberg

10 dec 2019 digit

It-stöd som underlättar och skapar mer tid för verksamheten är drömmen för många regioner. Under Microsoft Ignite var Mikael Ahlgrimm på plats för att titta på nyheter som kan driva utvecklingen enkelt och säkert i Region Kronoberg. 

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

en porträtt bild av en schimpans.jpg

AI för apor

10 sep 2019 digit

Forskare har kartlagt schimpanser och deras liv i det vilda i decennier. Nu finns en ny AI-mjukvara som känner igen och håller koll på människoaporna. 

sverige-flagga-vatten-960640.jpg

Svensk oro över AI

19 sep 2019 digit

Hela 84 procent av svenskarna är oroliga över AI-utvecklingen i samhället och bara 6 procent menar att de inte är alls är oroade. Det visar en undersökning från Tieto och Yougov. 

teams-personer.jpg

Teams nya funktioner

6 nov 2019 digit

I nya Teams kan du ha flera fönster uppe parallellt, dokumentera i en delad whiteboard och få ett möte transkriberat till en sökbar text. Det är några av nyheterna som kommunicerades under Ignite.