Cisco säkrar sändningen

Bianca Ingrossos sommarprat om bland annat ätstörningar slog poddlyssningsrekord.

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

– På Sveriges Radio håller vi på att byta all utrustning i hela huset, från datacenter och accessnät till trådlöst. Vi skulle egentligen ersätta den med traditionell utrustning men så lanserade Cisco SDA, Software-Designed Access, med stora möjligheter till automatisering som intresserar oss. Nu kan vi med några dagars programmering spara veckor och månader av arbete, säger David Lundberg, nätverksspecialist, Sveriges Radio, på Cisco Connect i Stockholm.

Vilka är fördelarna med SDA?

– Den stora fördelen med SDA är att vi kan använda oss av automation i själva provisioneringsläget. Det förenklar hela processen med att starta nya segment, skapa regler för hur vi ansluter klienter till de här segmenten och snabbt rulla ut. Allt det här kan man göra i plattformen med några enkla musklick. Sedan programmerar plattformen på samma sätt upp alla nätkomponenter; switchar, routrar, och wirelesscontrollers med tillhörande accesspunkter, säger Peter Jerhamre, systemingenjör, Cisco.

Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät.

david lundberg, nätverksspecialist, sveriges radio

Hur kan segmentering av nätverk fungera?

– Idag är det vanliga att man blandar olika trafik från olika användare och det gör näten väldigt sårbara. Ta socialtjänstens kontor på en kommun, där vill man ogärna att handläggare har tillgång till känsliga personuppgifter i samma nät där man kanske har konferensrumsdisplayer och skrivare. Tidigare har lösningen varit grov och skalat väldigt dåligt. Med SDA kan man skapa oändligt många segment och egentligen ha ett isolerat nät i nätet för varje användare och uppkopplad enhet.

Vad betyder den säkerheten för public service?

– Vi kör ett väldigt brett spektrum av applikationer med olika krav på driftsäkerhet. Det kan handla om allt frånBYOD-nät där man egentligen ansluter vad som helst, till faktiska sändningar där ljudet går ut över samma IP-nätverk.

Vad är er största utmaning när det gäller nätverk?

– Det är mängden traditionell utrustning som digitaliseras. Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät. Det är inte separata ljudnät som vi hade förr.

–Nu jobbar vi för att få alla nya komponenter på plats i Stockholm och kunna leverera ut till användarna. Det stora jobbet är att på detaljnivå identifiera allt vi faktiskt kör i det nya nätverket. Så har vi utmaningen att få med alla journalister. De brukar vara ganska kräsna kunder och snabba med att påtala om något inte fungerar, avslutar David Lundberg.

 

4 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto Tomas Johansson/Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng