Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cisco säkrar sändningen

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

Text elisabeth nore Foto Tomas Johansson/Mattias Ahlm, Sveriges Radio 4 oktober 2018 digit

Bianca Ingrossos sommarprat om bland annat ätstörningar slog poddlyssningsrekord.

– På Sveriges Radio håller vi på att byta all utrustning i hela huset, från datacenter och accessnät till trådlöst. Vi skulle egentligen ersätta den med traditionell utrustning men så lanserade Cisco SDA, Software-Designed Access, med stora möjligheter till automatisering som intresserar oss. Nu kan vi med några dagars programmering spara veckor och månader av arbete, säger David Lundberg, nätverksspecialist, Sveriges Radio, på Cisco Connect i Stockholm.

Vilka är fördelarna med SDA?

– Den stora fördelen med SDA är att vi kan använda oss av automation i själva provisioneringsläget. Det förenklar hela processen med att starta nya segment, skapa regler för hur vi ansluter klienter till de här segmenten och snabbt rulla ut. Allt det här kan man göra i plattformen med några enkla musklick. Sedan programmerar plattformen på samma sätt upp alla nätkomponenter; switchar, routrar, och wirelesscontrollers med tillhörande accesspunkter, säger Peter Jerhamre, systemingenjör, Cisco.

Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät.

david lundberg , nätverksspecialist, sveriges radio

Hur kan segmentering av nätverk fungera?

– Idag är det vanliga att man blandar olika trafik från olika användare och det gör näten väldigt sårbara. Ta socialtjänstens kontor på en kommun, där vill man ogärna att handläggare har tillgång till känsliga personuppgifter i samma nät där man kanske har konferensrumsdisplayer och skrivare. Tidigare har lösningen varit grov och skalat väldigt dåligt. Med SDA kan man skapa oändligt många segment och egentligen ha ett isolerat nät i nätet för varje användare och uppkopplad enhet.

Vad betyder den säkerheten för public service?

– Vi kör ett väldigt brett spektrum av applikationer med olika krav på driftsäkerhet. Det kan handla om allt frånBYOD-nät där man egentligen ansluter vad som helst, till faktiska sändningar där ljudet går ut över samma IP-nätverk.

Vad är er största utmaning när det gäller nätverk?

– Det är mängden traditionell utrustning som digitaliseras. Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät. Det är inte separata ljudnät som vi hade förr.

–Nu jobbar vi för att få alla nya komponenter på plats i Stockholm och kunna leverera ut till användarna. Det stora jobbet är att på detaljnivå identifiera allt vi faktiskt kör i det nya nätverket. Så har vi utmaningen att få med alla journalister. De brukar vara ganska kräsna kunder och snabba med att påtala om något inte fungerar, avslutar David Lundberg.

 

Rekommenderad läsning

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

peter-jerhamre-960640.jpg
video

Samarbetet som ger smartare nät

31 jan 2018 digit

Möjligheten att använda nätet för att prioritera och samtidigt ha koll på säkerheten är några funktioner som har utvecklats gemensamt av Apple och Cisco. Peter Jerhamre berättar om de nya lösningarna och hur de kan användas.

motas-med-cisco.jpg
video

IBM möts på riktigt

1 nov 2018 digit

Med kontor från norr till syd och medarbetare i ständig rörelse blev en flexibel videomöteslösning allt viktigare för IBM. Med Cisco Webex Board är resultatet bättre dialog och högre effektivitet.

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

rowan-trollope.jpg

"2050 bor vi på mars"

31 jan 2018 digit

Om 30 år är sjukdomen alzheimers botad, vi lever på två planeter och allt bygger på data, nätverk, multi-cloud och säkerhet. Det spår Rowan Trollope i sin keynote på Cisco Live.

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.