Aldrig mer vilse på VGR

Västra Götalandsregionen utvecklar en positionering som kommer att underlätta för alla. Via en länk i ett sms kommer patienten att hitta till sin mottagning betydligt snabbare än idag, vilket kan innebära att missade tider minskar med 30 procent.

– Just nu bygger vi och Mazemap en plattform som ska ge kartbilder över alla våra lokaler för att underlätta positionering för patienten, säger Vidar Holthe, projektledare, VGR IT.

Vad innebär det för patienterna?

– Tanken är att du ska få en länk i din kallelse med kartbild som du kan ta upp i din telefon och som visar vägen från entrén till det våningsplan där mottagningen ligger för att man snabbare ska hitta.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Alla som tittar på den och använder den tycker att det är fantastiskt. Alla parter ser fördelarna med att hitta rätt i tid. Du slipper komma för sent och riskerar att din tid hos läkaren eller sköterskan försvinner. Studier från Norge visar att man ökar tillgängligheten med 30 procent, det vill säga att missade tider minskar med 30 procent.

Det innebär att VGR kan komma att spara pengar?

– Ja, absolut men vi har inte hunnit räkna hur mycket pengar än. Mycket om positionering handlar ju om att effektivisera för våra kunder. Att göra det lättare för dem men också för att spara pengar för vården.

Vad är nästa steg?

– Nu testar vi testar den här lösningen på olika ställen i Göteborg. Vi kommer sedan at sjösätta det här och gör det tillgängligt som en tjänst. Sedan handlar det om att få koll på grunddata, som är våra ritningar, så det blir effektivt och att det som visa i telefonen verkligen stämmer med verkligheten.

14 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth Noreit i vårdenFoto Tomas Johansson, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng