Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Anfall är bästa cyberförsvar

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

– Varje cyberattack är på något sätt unik och skiljer sig från alla andra. Det viktiga för oss är att lära känna attackkedjan och förutse vad angriparen behöver göra för att initiera attacken. Från att välja system, placera sitt malware där, till att söka och hitta systemets svagheter, säger Martin Lee, Manager Talos Outreach Emea under Cisco Connect i Stockholm.

– När vi vet vad vi ska leta efter kan vi följa de svaga spår som varje moment fram till en genomförd attack lämnar efter sig i systemet. Genom att på så sätt återta initiativet kan vi förutse nästa händelse och slutligen förhindra att angreppet fullföljs.

I takt med att utvecklingen går mot allt fler uppkopplade system, kommer möjligheterna till cyberattacker också att öka.

martin lee , Manager Talos Outreach Emea

Det går alltså att bryta attackkedjan?

– Utan tvekan. Vi pratar mycket om sårbarheten i olika system och hur en angripare kan utnyttja dem till sin fördel. Men skurkarnas avsikter och förberedelser erbjuder samtidigt möjligheter för oss försvarare att upptäcka och så att säga utnyttja deras svagheter mot dem. På så sätt kan vi effektivt försinka och stoppa angriparnas planer.

Vilka är de kommande stora säkerhetshoten?

Moores lag

Moores lag, uppkallad efter en av Intels grundare Gordon E. Moore, betecknar det fenomen att antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt. Takten som gäller sedan många år tillbaka ger en fördubbling var 24:e månad.

Källa: Wikipedia

– Hoten går hand i hand med it-teknologins utveckling och det är bara att konstatera att Moores lag håller efter 50 år. Vi vet att vi kommer se allt fler små, relativt billiga nätverk uppkopplade mot internet. Alla dessa nätverk är beroende av mjukvara, och där det finns mjukvara finns det buggar och sårbarhet. Vi kan med andra ord vara säkra på att skurkarna kommer att angripa den här typen av nätverk.

– Nu behöver vi ytterligare öka våra kunskaper om deras mål och medel. Under se senaste cirka 18 månaderna har vi till exempel sett en kreativ innovation i form av malwareattacker för att utvinna kryptovalutor.

– I takt med att utvecklingen går mot allt fler uppkopplade system, kommer möjligheterna till cyberattacker också att öka. Vi måste behålla vårt initiativ och det kräver goda kunskaper om vad angriparna kan och vill åstadkomma och hur de går till väga. På så sätt försäkrar vi oss om att våra system verkligen jobbar för oss och inte för kriminella.

Har vi någon chans att vinna?

– Jag skulle säg att vi är anmärkningsvärt framgångsrika. Det är några spektakulära cyberattackar som skapar tidningsrubriker, men det är väldigt tyst om de miljontals, till och med miljarder, hot och attacker som stoppas varje dag. Talos stoppar 20 miljarder attacker varje dag och det är bara att kolla brandväggsloggen eller skräpkorgen i mejlen för att förstå vilket svindlande antal attacker som förhindras i tid.

– Samtidigt är det mycket viktigt att framgångarna inte får oss att tappa fokus eller tempo. Vi ska förvalta vårt försprång och vår kunskap om vad angriparna gör, vilka spår de lämnar efter sig och vilka möjligheter de därmed ger oss att förhindra och stoppa deras planer. När det gäller attacker som vi trots allt inte kan stoppa är målet att minimera skadeverkningarna. Då är vår prio att problemet inte blir en katastrof.

1 oktober 2018 Uppdaterad 23 december 2020 Reporter fredrik adolfsson säkerhet Foto Tomas Johansson, adobestock

Rekommenderad läsning

Ett Öga Med Ljusblå Färg Som Strålas Utifrån Det På Sidorna
video
ett samarbete med cisco

Säkra nyheter från Cisco Live

31 mar 2021 säkerhet

Lösenordsfria inlogg, supersnabb datahantering och bättre och säkrare koll på trafiken. Cisco presenterar en mängd nyheter under Cisco Live 2021.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät.