Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Vi har löst det olösliga”

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 6 september 2017 Säkerhet

perWEBB.jpg

Per Samuelsson talar på Cisco Connect på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– Den enskilt största utmaningen idag är cyberhoten, säger Per Samuelsson, vd för Cisco Sweden, på evenemanget Cisco Connect med temat säker digitalisering, som i år hålls på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Man brukar tala om att ”The internet is going dark”, vilket betyder att ungefär 50 procent av all trafik och information som delas på internet är krypterad. Men inom endast två år spår man att så mycket som 90 procent kommer att vara krypterad. Det kommer ha en enorm påverkan för traditionella säkerhetssystem, enligt Per Samuelsson.

– Problemet är att dagens säkerhetssystem har väldigt svårt att upptäcka hot när datatrafiken är krypterad. Om man vill upptäcka dessa hot måste man dessutom dekryptera trafiken, men det kan innebära en mängd andra problem, som till exempel brist på integritetsskydd. På Cisco har vi tagit fram det vi kallar för Encrypted Traffic Analytics, ETA, som en del säger har löst det hittills olösliga: att upptäcka hot utan dekryptering.

Vi bygger en helhet med bättre säkerhet.

Per Samuelsson , Vd, Cisco Sweden

Exponentiell utveckling

År 1984 var ungefär 1 000 enheter uppkopplade till internet; år 2020 räknar man med att den siffran kommer att ligga någonstans mellan 20 och 50 miljarder enheter. 1992 slussades ungefär 100 gigabyte data per dag; idag är den siffran uppe på 30 000 gigabyte per sekund – och om fyra år kan den siffran vara uppe i en 100 000 gigabyte per sekund.

Det finns därför många viktiga frågor att fundera kring i under digitaliseringsprocesser. Enligt Per Samuelsson sticker fem punkter ut: förenkling, automatisering, säkerhet, intelligens, och innovation.

För att adressera dessa punkter har Cisco lanserat något de kallar för ett intuitivt nätverk.

– Den stora fördelen är att allt blir mjukvarubaserat, vilket tar automatiseringsprocessen till en helt annan nivå. Det intuitiva nätverket blir som en bas för plattformen för säker digitalisering. I dagsläget kan ett stort företag ha mellan 20 och 50 olika säkerhetssystem, som ändå inte alltid ger ett fullgott skydd. Vi väljer att tänka mer på arkitekturen i systemen och bygga en helhet med bättre säkerhet, säger Per Samuelsson.

Den nya oljan

I dagsläget talar man om data inom nätverk som den nya oljan. Än så länge utnyttjas nämligen mindre än en halv procent av all data som skapas och lagras i nätverk används i beslutsfattning.

– Det är i dagsläget en enormt outnyttjad resurs. Därför vill vi med våra analysverktyg som ingår i vårt intuitiva nätverk göra det möjligt att proaktivt kunna utnyttja så mycket data som möjligt för att få ut mer information om trafiken inom nätverken, vilket i förlängningen gör att det blir lättare att identifiera eventuella problem och fatta bättre beslut, säger Per Samuelsson.

Rekommenderad läsning

318115-helsingborg.jpg

Ciscos nät lyfter kommuner

25 maj 2016 digit

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

sddefault (1).jpg
video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

smart-stad-960640.jpg
video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

motas-med-cisco.jpg
video

IBM möts på riktigt

1 nov 2018 digit

Med kontor från norr till syd och medarbetare i ständig rörelse blev en flexibel videomöteslösning allt viktigare för IBM. Med Cisco Webex Board är resultatet bättre dialog och högre effektivitet.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

scrubsWEBB.jpg

Så säkrar du din kommunikation

20 nov 2017 säkerhet

Bank, finans och offentlig sektor ställer höga krav på säkerhet. Tjänsten Pro pack innebär att känslig information i Cisco Spark skyddas med krypteringsnycklar som du ansvarar för.

skolbarn välfärd.jpg

Skattehöjning eller digitalisering

6 dec 2017 ledarskap

Sveriges offentliga sektor kan spara in 290 miljarder kronor per år genom digitalisering – annars hotar en skattehöjning eller en nedmontering av välfärden. Det visar en ny rapport från McKinsey och Cisco som presenterades under Digigov.

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.