Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Vårdåret 2017

Stetoskop och dator.jpg

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

Mer samarbete över gränserna är en vision som verkar delas av som alla som sysslar med verksamhetsutveckling i det offentliga Sverige. Och visst ser utvecklingen lovande ut.

Ett sätt att öka samverkansgraden kan vara att göra som Götene, Lidköping, och Skara kommun i början av 2000-talet: de slog ihop sina it-avdelningar och skapade Göliska IT. På så sätt kan en skola prova en lösning i en kommun, samtidigt som en annan kommun testar en lösning för äldrevården – och sedan kan man plocka russinen ur digitaliseringskakan och lära av varandras erfarenheter inför kommande investeringar.

Smartare välfärd

Ett annat gott exempel på samverkan är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som tillsammans med Vinnova driver ett program med plats för 20 kommuner som stöd för att driva utvecklingen mot smartare välfärd. I det så kallade LEDA-projektet deltog Karlskrona, Trelleborg, och Skellefteå för att bara nämna några. I mitten av november utses också den kommun som kommit långt och kan ses som en inspiration för andra. Denna gång gick priset till Stockholms kommun, och deras arbete för en smartare och mer hållbar stad.

LEDA för smartare välfärd är ett bra exempel på vilka möjligheter som öppnar sig när kommuner samarbetar, menar chefer från både SKL och Vinnova, och det är en förutsättning för hur Sverige klarar framtidens välfärdsutmaningar där mycket arbete återstår.

Helsingborg är ett annat exempel på en kommun som jobbar hårt med digitalisering och där e-hälsa är en nyckel till att erbjuda patienter och vårdtagare mer kontroll över sina liv, sin vård, och sitt välbefinnande. Möjligheterna för den här typen av proaktiv vård bara växer och växer.

Sveriges bästa sjukhus i Kalmar

Landstinget i Kalmar län driver tre av Sveriges bästa sjukhus och ambitionen är att bli bättre varje dag. Här arbetar it- och vårdpersonal mot samma mål - ännu ett exempel på styrkan i samverkan - och har på olika sätt utvecklat vården i en kommun där många har långt till vårdcentraler och sjukhus.

Landstingen i Skåne och Norrbotten utnyttjar också vår ständigt uppkopplade vardag med sina digitala ungdomsmottagningar, och Min vård i Dalarna utmanar den populära Kry-appen genom att erbjuda rådgivning direkt i telefonen. Den smarta telefonen öppnar verkligen upp för appar av alla möjliga slag som kan hjälpa dig att hjälpa dig själv.

Även om det är långt till mål råder det ingen brist på bra idéer och olika sorters smarta lösningar – utmaningen är att hitta vägar att implementera dem. Kanske kommer forskarna på Högskolan Väst identifiera liknande bromsklossar som HIMSS, som i sin undersökning fann att återkommande problem är en otydlig politisk styrning.

Miljarder mer i skatt

Den dystra sanningen är att vi riskerar vår välfärd om vi inte lägger på ett kol. Antingen det, eller så behöver vi betala uppskattningsvis 300 miljarder mer i skatt i framtiden för att Sverige ska gå runt. Det spår i all fall Cisco och McKinsey.

I Sverige finns också bra förutsättningar för företag och start-ups. Gleechi är ett sådant exempel, och deras VR-lösning testas med lovande resultat av stroke-patienter för att träna upp deras spatiala förmåga. Detta parallellt med att svenska forskare ger oss ny kunskap om den här typen av rehabiliteringsmetoder.

Och då har vi inte ens nämnt all forskning som går till att utveckla nya smarta robotar som kan hjälpa oss när vi behöver. Alltifrån robottandläkare till målsökande cancermedicin.

Ska vi sammanfatta läget för digitaliseringen inom vården så här lagom till att nyårsklockorna ringer är det ändå möjligheterna som sticker ut; det råder ingen brist på innovation och det råder ingen brist på människor som varje dag arbetar för att göra livet bättre för oss alla. Vi lever i ett av världens tryggaste länder om olyckan eller sjukdomen är framme. Men för att förvalta det krävs mer förändrings- och samarbetsvilja inom och mellan organisationer och expertis. Nu ser vi fram mot ett valår och allt är möjligt.

29 december 2017 Uppdaterad 8 januari 2018 Reporter Tim Leffler it i vården Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Kirurg Sätter På Sig Kirurgmask
voister trend 2020

Ett flexiblare Blekinge

26 aug 2020 digit

Samtidigt som pandemin ökade digitaliseringstempot i Region Blekinge blottade den också områden som behöver förbättras. Det menar Tommy Brånhede, innovationsstrateg, och en av deltagarna i årets Voister Trend. Hela rapporten finns att ladda ned i artikeln.

Vard Kommun

Sveriges bästa kommuner

1 jun 2020 digit

SKR har utsett tio modellkommuner som ska stärka äldreomsorgens digitalisering 2020-2022. Tillsammans med SKR ska de utvalda kommunerna sedan hjälpa andra med digitala tjänster och välfärdsteknik.

turkos telefon mot rosa bakgrund.jpg
video

Trelleborgs Teams for Telephony

11 feb 2020 digit

Trelleborg använder flitigt alla Temas funktioner och när det var dags att byta telefonväxel för enheten i Skellefteå var det naturligt att välja Teams for Telephony. Just nu pågår arbetet att hitta rätt telefoner som passar produktionsmiljön hos gummi- och platstillverkaren Trelleborg.

massa kartonger mot rosa bakgrund.jpg

Förpacka smart

14 okt 2019 digit

Förpackningar används för att transportera, förvara och bevara mat, medicin och andra konsumentprodukter. Med datorsimuleringar har tillverkarna helt nya möjligheter att producera smartare förpackningar till lägre kostnad visar forskning vid Blekinge tekniska högskola.

ventilation-rör.jpg

Data och automation för Roxtec

2 sep 2019 digit

Roxtecs digitala satsning innebär ett ökat fokus på mjukvara, automation och data. För att lyckas i transformationen krävs ny digital kompetens och ett ökat samarbete mellan it och verksamhet.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

tekning i hockey.jpg

Umeå i elitserien

13 maj 2019 digit

Umeå tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt leverera god välfärd, service och tjänster till kommunens invånare, företag och besökare. Nu är Umeå nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun.

kalmar slott en fin dag.jpg

Stark start för CDO

11 mar 2019 ledarskap

Med digitaliseringsstrategin på plats jobbar Kalmar intensivt med innovation och IoT. Utmaningen är inte tekniken utan att skapa en förändring som drivs av medarbetarna.

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.