Äldre visar vägen i Helsingborg

AdobeStock_132683013_2.jpg

Ett hackaton med seniorer och programmerare i Helsingborg gav flera smarta lösningar för kommunen.

– Det här är lite av ett ”mission impossible” där digitaliseringen kan bli vår räddning. Därför hade vi i våras ett hackaton där vi dels bjöd in seniorer och kunder som fick berätta om vad de efterfrågade, och dels duktiga entreprenörer och programmerare som började hitta sätt att förvandla dessa idéer till tekniska lösningar. Säkerhet var en viktig sådan fråga, säger Kristina Olsson, kvalitetschef och ledare för välfärdsteknikutvecklingen i Helsingborgs stad.

Bättre säkerhet

Omsorgen om äldre är ett av de områden där utmaningarna är som störst. I takt med att antalet äldre i Sverige ökar räknar man med att tillgänglig personal kommer att sjunka med 15 procent de närmaste 20 åren.

Kristina_Olsson_kvalitetschef.jpg

Kristina Olsson, kvalitetschef Helsingborgs stad

Hackatonet ”True Challenge” var ett sätt att möta den utmaningen, där de korade vinnarna utvecklade en app som gör att vårdtagare och vårdgivare är uppkopplade mot varandra. Syftet är att den äldre ska vara säker på att det är rätt person som knackar på dörren.

En QR-kod på en enkel namnskylt på personalen fungerar som en sorts identifiering och genom att scanna av koden vet vårdtagaren att det är rätt person som är där på besök.

Sensorer och ljusslingor

– Det är bara en av många lösningar. En annan smart lösning som vi tittat på går ut på att sätta sensorer i sängen som både känner av din vikt och när och om du rör dig på natten. Det kan handla om att vi får information om att personen behöver vändas, men också om personen är uppe och rör sig under natten. Då måste vi fundera över varför; om det är behov av toalettbesök, hunger, oro, eller något liknande. I förlängningen blir sådana här lösningar bättre både för kunden och för medarbetare, säger Kristina Olsson.

hackatonWEBB.jpg

Idépresentation på hackatonet i Helsingborg.

Andra lösningar skulle i framtiden kunna vara en självklar del redan under byggnadsstadiet; en del av det som kallas för smarta hem. Som när du vaknar mitt i natten och behöver gå på toaletten: istället för att famla efter strömbrytare för att tända lampor, tänds en ljusslinga som visar vägen när du sätter fötterna i golvet.

– Inom 15 år tror jag att det kommer vara en del i de flesta nybyggda hyres- och bostadsrätter. Tekniken finns redan där och det gäller bara att vi tar vara på den, säger Kristina Olsson. 

Ett 'mission impossible' där digitaliseringen är vår räddning.

Kristina Olsson, Kvalitetschef, Helsingborgs stad

Vilket råd har du till dina kollegor runtom i landet?

– Att man som ledare måste vara tydlig och modig. Dels gentemot kunderna, det vill säga vårdtagarna, och deras närstående där vi måste framföra budskapet att de här lösningarna är till för deras skull. Dels gentemot våra medarbetare och försäkra dem om att vi i framtiden kommer behöva dem, men att vi måste våga testa nya lösningar. Det kan dessutom leda till ett stort engagemang och nyfikenhet hos medarbetarna.

Vård och omsorg i LEDA

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tillsammans med Vinnova initiativtagare till programmet LEDA för smartare välfärd som syftar till att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

Kommunerna som deltar inom området hälsa och omsorg är: Göteborgs stad, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Karlskrona, Malmö stad, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Trelleborgs kommun, Vara kommun, Västerås stad och Östersunds kommun.

5 september 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerIt i vårdenFoto Adobe Stock/Thru Challenge/Helsingborgs stad

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng