Så ska Region Kronoberg bli en informationsdriven organisation

Ambulans I Region Kronoberg

Foto: Cecilia Forss/Region Kronoberg

2025 har it-avdelningen i Region Kronoberg fått ett nytt uppdrag: Att skapa en informationsdriven organisation. Målbilden är att kunna nyttja information och data som en resurs i styrning, beslutsstöd och verksamhetsutveckling. För att lyckas måste resan dit omfatta samtliga verksamheter i regionen, säger Andreas Edvardsson, CTO.

Hittills har Region Kronoberg jobbat mycket med automation. Redan där har det varit tydligt hur viktigt samspelet mellan verksamhet och it är.

– Även exempelvis en vårdavdelning ska delta i sin utvecklingsresa så att vi kan säkerställer att vi automatiserar rätt processer och verkligen får ut värde av de satsningar vi gör, säger Andreas Edvardsson.

Tidigare har regionen jobbat mycket med t:et i it – det vill säga tekniken. Bland annat har man påbörjat arbetet med AI och befinner sig för närvarande i en lärandefas. Flera verksamheter har börjat använda enklare responsiva AI-funktioner och parallellt testar regionen möjligheterna att utveckla egna språkmodeller.

Edvardsson Cto

Andreas Edvardsson, CTO, Region Kronoberg

– Det svåra är vart man ska börja någonstans. För att vi ska få med oss verksamheterna på resan behöver vi hjälpa till med en slags språngbräda. Vi är en stor verksamhet där kugghjulen ibland snurrar ganska långsamt, så satsningar på goda exempel där vi kan effektivisera verksamheterna är jätteviktigt för att få fart i arbetet.

Vissa verksamheter är väldigt nyfikna på tekniken, influerade av den pågående AI-hajpen, berättar Andreas Edvardsson. Men ibland är man kanske mest nyfiken på tekniken utan att förstå vad den faktiskt kan tillföra verksamheten. Då måste it agera rådgivare, för att undvika dyra snedsteg.

– Viljan finns men vi måste springa lagom fort så att vi satsar på det som genererar en effektivisering för verksamheten. Vi har inte råd att springa för fel så att vi måste backa, samtidigt som vi måste våga lära oss. Det är en balans.

Förflyttning från t:et till i:et i it

Härnäst kommer ökat fokus att ligga på i:et i it, det vill säga informationsflödena och hur regionen kan nyttja dem så smart som möjligt i sin verksamhetsutveckling. 

– När verksamheterna ser den data som skapas och hur den kan användas till effektivisering, kan det bli en del av vår vardag på ett helt annat sätt. Om vi lyckas kommer vi att kunna göra stora effektiviseringar av rätt processer med hjälp av rätt teknologier. Det kommer att innebära mycket för vården, kollektivtrafiken och den regionala utvecklingen.

Den stora förflyttningen ser Andreas Edvardsson kommer när förmågan finns att jobba mer aktivt med proaktiv uppföljning, så prioriteringen för it framöver blir att hjälpa till att bygga den kompetensen.

– Det vi vill åstadkomma är att alla Region Kronobergs verksamheter ska nå en nivå av datadriven prediktion där vi kan vara steget före. Lyckas vi ta oss dit är vi inte långt ifrån att nå det långsiktiga målet där verksamheterna aktivt ska kunna påverka utfallet med hjälp av prediktion.

För att lyckas med detta behöver it vara närvarande; stötta, guida och omsätta vad man hör i dialoger till rätt tekniska lösningar. Samtidigt behöver it säkerställa att ekonomin är i balans. Gasar man någonstans måste man per automatik bromsa någon annanstans så att skattepengarna kommer till så stor nytta som möjligt.

– Vi har en del tuffa beslut bakom oss, och ser en del tuffa beslut framför oss när det gäller vad vi ska satsa på. Varje satsning måste ge värde för slutkunden, medborgaren.

Även teknikleverantörer har ett ansvar i det framtida samhällsbygget, menar Andreas Edvardsson.

– Vi kommer nog se en fördelning framöver, mellan leverantörer som bara inför AI-funktionalitet för hajpens skull och de som faktiskt lanserar tjänster som bidrar till att förflytta sina kunders verksamheter.

17 februari 2025Uppdaterad 18 februari 2025Reporter Therese Bengtnerregion

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning