Ny undersökning: Distansarbete orsaker stress, framför allt hos kvinnor

Stressad Kvinna Som Arbetar Hemifrån

Foto: Adobe stock

I en ny stor hälsoundersökning med 25 000 svarande från Falck hälsa och arbetsliv, kan man konstatera att hemarbete inte alltid är så glamoröst som det kan ge sken av. Särskilt negativt blir hemarbete för kvinnor.

I och med pandemins utbrott för fem år sedan fick vi en helt ny syn på distansarbete. Från att jobba hemifrån någon enstaka gång så blev det ett nytt normalläge. Efter många år av remote-arbete så kan man nu se vissa baksidor. Enligt Falcks undersökning svarar 38 procent av hemarbetarna att de upplever stress. Det är en mycket högre andel än de som inte jobbar hemma alls. Och kvinnor är är mest drabbade.

– När man sitter hemma är det lätt att man ser allt det andra som också skulle kunna fixas. Man springer och handlar på lunchen, slänger in en tvättmaskin, barn kommer hem från skolan och vill ha hjälp med något. Vi effektiviserar till max, säger Åsa Miemois, hälsostrateg i arbetsmiljöfrågor på Falck hälsa och arbetsliv, i en intervju med SVT. Hon fortsätter:

– Om man är den som är projektledare hemma, löser och fixar mycket, kanske man behöver få en paus från hemmet och skulle må bättre om man kom i väg till arbetsplatsen.

Från hemarbete till kontor

Nu vill många arbetsgivare ha tillbaka medarbetarna till arbetsplatsen och kanske är det ett positivt beslut för att lättare separera på arbetsliv och privatliv.

– Sitter du hemma ska du boka möten för varje liten fråga som ska avhandlas. Du förväntas vara tillgänglig på ett annat sätt, på arbetet hamnar du också i ett annat socialt sammanhang. Du får också automatiskt dagsljus och rörelse när du tar dig till jobbet, säger Åsa Miemois.

Unga kvinnor upplever mest stress

Undersökningen visar också att stressnivåerna hos kvinnor under 30 år är allra högst. Här svarar 45,5 procent att de har stress på risknivå och hela 17 procent uppger stress på hög risknivå.

– Vi vet att unga rapporterar in en högre grad av stressrelaterad ohälsa och psykisk ohälsa rent generellt. Det är en grupp som kanske inte ska sitta hemma själva med sina egna höga krav och sin egen ohälsa utan behöver få vara i ett sammanhang, avslutar Åsa Miemois, hälsostrateg i arbetsmiljöfrågor på Falck hälsa och arbetsliv.

Lägst stress upplever gruppen män över 50 år.

11 februari 2025Uppdaterad 11 februari 2025Reporter Sofia HellströmerArbetsplats

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT