Därför testar Kungsbacka VR på kommunens skolor

Bild inifrån en SamVR-miljö.
Kungsbacka kommun har i samarbete med Rise utvecklat SamVR – en plattform där lärare och elever kan skapa egna VR-miljöer. Med tekniken är tanken att elever ska kunna ta del av klasskamraters miljöer men även visa upp sina arbeten för personer utanför skolans väggar.
Just nu genomför Kungsbacka en pilot där elever och lärare på kommunens skolor först ska utbildas i plattformen SamVR, och sedan ska tekniken testas i undervisningen. Lösningen är anpassad för att säkerställa att skolorna samtidigt följer GDPR.
– Eleverna får tillgång till en egen tom VR-miljö i vilken de kan addera exempelvis 3d-objekt, bilder, pdf:er och filmer. De kan exempelvis sätta samman redovisningar och skapa ett galleri där de kan ta del av sina klasskamraters miljöer och lära sig av varandra på ett helt nytt sätt. Upplevelsen fungerar bra med endast dator men blir starkare med ett VR-headset, säger Yvonne Måhnson, utvecklare kvalitet och utveckling på Kungsbacka kommun.
”Nå ut utanför skolans väggar”
Den ansvarige läraren får styra om det endast är specifika personer som ska ha tillgång till respektive miljö, eller om den ska ligga publikt. Därmed kan SamVR dessutom bidra till att elever når ut bredare med sina arbeten, samtidigt som det kan leda till ett mer flexibelt och lustfyllt lärande. Det menar Erik Hamresand, musiklärare och ikt-pedagog.
– Elever kan ”göra verklighet” av sin utbildning och skapa något för en publik utanför skolans väggar. Vi tror även att VR kan vara ett lustbetonat sätt för elever att presentera sina arbeten för andra elever på. Vissa elever kan tycka att det är jobbigt att presentera något i verkliga livet, men i SamVR kan man kliva in och kommunicera med varandra som avatarer.
Piloten sammanställs i juni
Just nu genomför Yvonne Måhnson och Erik Hamresand utbildningar i SamVR med lärare och elever. Än så länge har lärare som undervisar i bild, spanska och geografi i årskurserna 5 till 9 från fyra skolor i Kungsbacka utbildats i att laborera och skapa egna miljöer. I april och maj ska verktyget användas pedagogiskt i undervisningen, och i juni ska resultaten från piloten sammanställas.
– Under piloten finns ett antal frågeställningar vi vill få svar på, såsom: Hur kan vi få in det här på ett smidigt sätt i undervisningen? I vilka sammanhang stödjer det elevernas lärande? För att SamVR inte ska bli en jippogrej utan ett verkligt stöd i lärandet, behöver vi få svar på dessa frågor, säger Yvonne Måhnson.
Öppen källkod
SamVR är byggd på öppen källkod vilket innebär att alla är välkomna att bidra till dess utveckling. På sikt är tanken att skolor över hela Sverige ska kunna få tillgång till plattformen.
– Om man är intresserad av SamVR och vill prova tekniken kan man höra av sig till oss i Kungsbacka. Än så länge är allt i sin linda men vi tror att tekniken kan göra nytta och bidra till ett annorlunda och mer lustfyllt lärande i hela landet, säger Erik Hamresand.
Läs mer om ämnet: