Sveriges nya nationella cybersäkerhetsstrategi är här – detta innebär den

Carl-Oskar Bohlin under pressträffen den 20 mars. Foto: Regeringskansliet
Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, har presenterat Sveriges nya nationella cybersäkerhetsstrategi under en pressträff. Den nya strategin ska ta cybersäkerhetsarbetet från ord till handling och regeringen släpper därför samtidigt en handlingsplan på 72 punkter som ska utföras i år. Denna kommer årligen att uppdateras fram till 2030 för att säkerställa styrfart.
– Det är ingen hemlighet men tåls att upprepas att världen och Sverige befinner sig i ett svårt säkerhetsläge. Cybersäkerhet är inget undantag utan bärare av hot och antagonism möter Sverige i den här miljön, inleder Carl-Oskar Bohlin pressträffen med att konstatera.
Civilförsvarsministern slår samtidigt fast att cybersäkerhet behövs ta på betydligt större allvar, och att området varit eftersatt med hänvisning till riksrevisionens sammanställning av området under åren 2017–2022.
– Vi tog över ett sammanhang och system där arbetet inte varit tillräckligt prioriterat, och började arbeta samlat med det på en gång. Bland annat byggde vi ett nationellt cybersäkerhetscentrum då det tidigare inte levererade vad vi förväntade oss. Vi började också arbeta med den strategi vi presenterar idag och den lagstiftning som vi kommer att återkomma till senare i år.
"Förhållandevis unik strategi”
Den nya nationella cybersäkerhetsstrategin vilar på tre ben: ett systematiskt och effektivt cybersäkerhetsarbete; förstärkt kompetensförsörjning och kunskapsutveckling; och förmåga att förhindra och hantera cybersäkerhetsincidenter. Målet är att den nya strategin ska vara mer än bara en vägvisare och de facto säkerställa att utvecklingen går framåt och håller tempot uppe.
– Strategin ska gå från ord till handling, innehålla mätbara mål och en åtgärdsplan för att nå målen. Strategin sträcker sig över åren 2025–2029 med ett målbildsläge för respektive område till år 2030, säger Carl-Oskar Bohlin.
För att strategin inte ska bli vad ministern hänvisar till som en "hyllvärmare", kommer man att släppa en årlig handlingsplan vid sidan av strategin.
– Strategidokumentet kommer att gälla under hela perioden, medan handlingsplanen däremot kommer att uppdateras löpande varje år. De åtgärder som definieras i den ska genomföras under innevarande år, och sedan efterföljs det av en ny handlingsplan så att vi hela tiden håller takten mot målet 2030. Att strategin presenteras ihop med en handlingsplan gör strategin förhållandevis unik, summerar Carl-Oskar Bohlin.
Kommunernas försvarsförmåga ska kartläggas
Redan under pressträffen lyfts två punkter som det fattats beslut om i årets handlingsplan. Det handlar för det första om att regeringen uppdragit åt MSB att tillsammans med FRA och Försvarets materielverk göra en teknisk kartläggning av kommunernas försvarsförmåga. För det andra handlar det om att FRA får ett definitivt uppdrag att hålla i det nationella cybersäkerhetscentret.
– Detta är inte en strategi som innehåller flum och omätbara mål, utan konkretion. Det är en konkret actionplan för att förbättra den generella cybersäkerheten i Sverige, säger Carl-Oskar Bohlin.
Läs mer om ämnet: