SEI: Våra barn och unga behöver utbildas i digital motståndskraft

Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry. Foto: Adobe stock, Swedish Edtech Industry
Swedish Edtech Industry har lämnat in ett remissyttrande till regeringen som poängterar vikten av en lärarutbildning som utvecklas i takt med vårt digitala samhälle. Barn behöver få kunskap och verktyg för att navigera i AI-genererat innehåll och desinformation, men också ha förmåga att urskilja det som är sant. Föreningen menar att vi kan ta inspiration från våra grannländer och yttrar på två tillägg i lärarutbildningen.
”Vi uppmanar regeringen att säkerställa att digital kompetens, MIK, AI-litteracitet och digital läsning lyfts in tydligare i lärarutbildningen. Vi tror att detta är en viktig del av vårt totalförsvar och för vår tillit till vårt samhälle”, så avslutar Swedish Edtech Industry sitt remissyttrande till regeringen med undertecknad Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry.
Swedish Edtech Industry (SEI) är en ideell förening och branschorganisation som verkar för att Sverige ska vara ledande i att använda och utveckla digital teknologi. Nu poängterar de starkt, genom ett remissyttrande till regeringen, vikten av att utveckla lärarutbildningens grundfundament med digital kompetens, medie- och informationskunnighet (MIK), AI-litteracitet och digital läsning – från förskola till vuxenutbildning. Så att framtidens lärare är bättre rustade för att utbilda våra barn till att möta den digitala värld vi lever i.
Digitalt innehåll som missleder
Det går inte att blunda för dagens digitala informationssamhälle, som tekniskt utvecklas i en rasande fart och innehåller desinformation och AI-genererat innehåll. Om inte våra barn är rustade för att möta denna verklighet som presenteras för dem, sann eller falsk, så kan det bli svårt att navigera i samhället i stort. Här menar Jannie Jeppesen att skolan och lärarna blir vår första försvarslinje i att möta denna verklighet:
”Vi varken kan eller ska trolla bort AI och den tekniska utvecklingen, som vi på så många sätt har vinning av, men vi kan vaccinera bort de skadliga effekterna. I den tid vi lever i nu, i en skakig omvärld och med en kraftfull teknik under snabb utveckling, är våra unga särskilt sårbara, speciellt den grupp som inte har resursstarka föräldrar. Därför lyfter vi vikten av att säkerställa att alla framtida lärare utbildas i medie- och informationskompetens, AI-litteracitet och digitala lässtrategier. Lärarnas kompetens är avgörande för elevernas digitala färdigheter”, skriver hon i SEI:s pressmeddelande.
Våra grannländer visar riktningen
En nyligen publicerad metastudie utförd av norska utbildningsdepartementet visar att lärarnas digitala yrkeskompetens är den viktigaste faktorn för att elever ska utveckla goda digitala färdigheter. Finland och Estland går i bräschen här och har gemensamt deklarerat att de investerar i förstärkt lärarutbildning och satsningar på MIK i skolan som en del i arbetet mot desinformation.
“Vi lever i en värld där sanningen utmanas varje dag. I Estland och Finland är man eniga om att kunskap om AI och MIK är avgörande för att säkra demokratin och rättsstatens principer, redan i skolan”, skriver Jannie Jeppesen.
Det handlar om att bygga ett motståndskraftigt samhälle där medborgare kan förstå, analysera och ifrågasätta den digitala information de möter.
Även Unescos rekommendationer ligger i linje med de nordiska ländernas initiativkraft för digital utbildning och kompetens. ”För att elever i skolan ska bli medie- och informationskunniga krävs att lärarna själva är utbildade i ämnet”, skriver Unesco i sin rapport Medie- och informationskunnighet i skolan och lärarutbildningen och menar att Digital kompetens och MIK är en förutsättning för både kunskapsinhämtning och demokratisk delaktighet.
”En färdighet som inte kan väljas bort. Denna kunskap har en väsentlig betydelse för demokrati, yttrandefrihet och personlig utveckling”, skriver Swedish Edtech Industry i remissyttrandet.
Källkritik – viktigare än någonsin
Att kritiskt kunna förhålla sig till och granska information är lika viktigt som att kunna lita på information oavsett om det är i text eller bild. Utvecklingen inom AI gör detta ännu mer utmanande, skriver SEI. Dagligen möter barn och unga digital information både i skolan och på sin fritid. Utifrån dessa förutsättningar behöver de få kunskap om hur algoritmstyrda digitala plattformar fungerar. De behöver kunna hantera allt från desinformation, filterbubblor, hybrida hot och påverkanskampanjer till bedrägerier och risker för att bli utnyttjad.
Föräldrar är inte alltid rustade för att kunna ge denna kunskap till sina barn och idag landar en mobiltelefon tidigt i barnets händer. Utifrån den faktiska verkligheten poängterar Jannie Jeppesen vikten av att lärarutbildningen säkerställer att blivande lärare har kunskapen för att vägleda och utbilda barn till en kritisk blick i en digital värld.
Konsten att läsa digitalt
I remissyttrandet lyfts även konsten att hantera en digital text fram som en viktig del i barns kunskapsutveckling. Läsforskning visar att digitala texter kräver andra strategier än tryckta texter, exempelvis hur man söker, jämför och filtrerar information. Och för många unga är det just texter digitalt som presenteras före tryckt, via nyhetsförmedling, sociala medier och även läromedel.
”En modern lärarutbildning kan inte ignorera det faktum att vårt samhälle idag till stora delar består av digitala miljöer, vare sig vi vill eller inte”, skriver SEI.
De yttrar på två tillägg i lärarutbildningen
Sveriges demokratiska resiliens börjar i klassrummet menar Jannie Jeppesen och framtidens lärare måste få de verktyg de behöver för att rusta nästa generation att navigera i en alltmer komplex digital och analog värld. Summerat föreslår Swedish Edtech Industry två punkter i sitt remissyttrande till regeringen:
- Medie- och informationskunnighet (MIK) inklusive grundläggande AI-litteracitet ska ingå som obligatoriskt innehåll i lärarutbildningen (UVK) och som examensmål.
- Digital läsning och digitala lässtrategier ska ingå som obligatoriskt innehåll och i examensmålen för ämneslärare åk 4–6, 7–9 och Gy/Vux.
Sista dagen att lämna in sitt remissyttrande på SOU 2024:81 till regeringen var 2025-03-19.
Vad hoppas ni på för svar från regeringen?
– Vi räknar inte med att få ett svar från regeringen i den här frågan, eller i någon fråga som rör utbildningsområdet och den digitala utvecklingen överhuvudtaget. Frågor om behov att modernisera infrastruktur eller att rusta med rätt kompetens är tyvärr inte på agendan. Vi ser det i direktivet till AI-kommissionen liksom i alla utredningar som rör utbildning. Med tanke på hur vår omvärld ser ut, så känns det inte särskilt tryggt, säger Jannie Jeppesen.
Om SEI
Swedish Edtech Industry är en ideell förening och branschorganisation som verkar för att Sverige ska vara ledande i att använda och utveckla den digitala teknologi som möjliggör och stärker det livslånga lärandet och Sverige som kunskapsnation. Föreningen driver kvalitetsfrågor och verkar för en fri och sund marknad. Branschföreningen vänder sig till edtech-bolag som verkar på hela den svenska utbildningsmarknaden.
Läs mer om ämnet: