Så kan smarta madrasser minska risken för trycksår 

Bild På Uppkopplad Madrass

Madrassen har runt 1 000 sensorer som mäter tryck.

I forskningsprojektet IoT Pressure används uppkopplade, tryckavläsande madrasser för att minska risken för trycksår.  Nu testas tekniken skarpt på vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvall och Örnsköldsvik.

28 mars 2025Uppdaterad 28 mars 2025Reporter Fredrik AdolfssoniotFoto Mittuniversitetet

Trycksår innebär ett stort lidande för tusentals patienter inom äldre- och slutenvård varje år, och kostar vården miljardbelopp. Med hjälp av smarta madrasser vill man i forskningsprojektet IoT Pressure snabbare kunna identifiera risker för trycksår och därefter sätta in förebyggande åtgärder. 

Deltar i projektet gör bland annat forskare från Mittuniversitetet, vårdpersonal från Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun samt madrasstillverkaren Järven Healthcare. 

– Det här projektet ger en helt annan dimension av teknikutveckling. Om vår forskning kan bidra till att förhindra trycksår och hjälpa människor så känns det väldigt viktigt, säger Johan Sidén, docent i elektronik vid Institutionen för Data- och Elektroteknik på Mittuniversitetet och ledare för projektet, i ett pressmeddelande. 

Madrass med 1 000 sensorer

Madrass-prototypen är utrustad med runt 1 000 inlaminerade trycksensorer som alla mäter tryck över tid. Tryckfördelningen jämförs med medicinska studier för när risk för trycksår närmar sig. Via en app kan vårdpersonalen följa fördelningen i realtid och larmas om risken ökar.

Projektet startade för två år sedan och närmar sig nu sin slutfas. Den senaste veckan har de smarta madrasserna testats av personal och vård- och omsorgstagare på boenden i Sundsvall och Örnsköldsvik.

– Det är ovärderlig information som kommunerna bidrar med. Det är viktigt att tekniken vi utvecklar är enkel och underlättar vardagen för vårdpersonalen. Dessutom måste tekniken hålla en låg kostnad så att det är ekonomiskt möjligt för så många kommuner som möjligt att använda den i framtiden, berättar Johan Sidén.

Finansieras av IoT Sverige och Vinnova

Efter att testerna inom Pressure IoT är genomförda kommer resultatet att utvärderas, slutrapporteras och ligga till grund för fortsatt utveckling. 

– Under det här projektet har vi gått från en idé till att nu testa en prototyp i skarpt läge. Vårt slutmål är att detta sedan ska landa i en kommersiell produkt på marknaden, säger Johan Sidén.

Projektet finansieras med stöd från IoT Sverige, Vinnova, Formas och Energimyndigheten. 

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT