Så kan digitaliseringen leda till jämställdhet i industrisektorn

Kvinna Med Padda I Industrisammanhang; Jämställdhet, Digitalisering

Knappt var fjärde arbetare inom tillverkningsindustrin är kvinna. Kan den digitala transformationen av branschen ändra på detta? Det vill forskaren Miranda Kedbäck ta reda på.

5 mars 2025Uppdaterad 5 mars 2025Reporter Tim LefflerjämställdhetFoto Adobe Stock

– Om vi ska bygga en hållbar industri för framtiden behöver vi använda hela befolkningens kompetens. Mångfald och jämställdhet handlar inte bara om rättvisa – det påverkar också innovationstakten och företagets konkurrenskraft, säger Miranda Kedbäck, adjunkt i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde, och den som leder forskningsprojektet ”Gender Equity in the Manufacturing Industry: Exploring the Role of Digital Transformation, i ett pressmeddelande.

Tidigare rapporter vittnar om att mångfald och jämställdhet på en arbetsplats stärker innovationsförmågan. Projektet som Miranda Kedbäck driver handlar om att undersöka huruvida digitalisering i industrisektorn skulle kunna leda till en mer inkluderande arbetsmiljö för kvinnor.

AI och distansarbete kan hjälpa

Genom kartläggning av hinder och möjligheter samt besök på olika arbetsplatser, är målet att ta fram konkreta rekommendationer som kan inspirera industrin till förändring.

Exempelvis pekar vissa undersökningar på att distansarbete kan vara särskilt gynnsamt för kvinnor, och i tillverkningsindustrins fall kan minskade fysiska hinder öka tillgängligheten. Även AI kan hjälpa till i rekryteringen och minska bias.

– Vi ser att teknologier inom Industri 4.0 och 5.0 kan bli verktyg för jämställdhet – men bara om vi är medvetna om riskerna och aktivt arbetar för inkludering. Det räcker inte med ny teknik; vi måste också förändra kulturen och strukturerna i branschen. Projektet är ett steg mot att bryta gamla mönster och visa hur framtidens industri kan bli både mer jämställd och konkurrenskraftig – där kvinnor inte längre saknas i bilden, säger Miranda Kedbäck.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT