FI varnar: AI inte en lämplig investeringsrådgivare

Kvinna Sitter Ovanför Papper Och Mobiler Och Håller Sig För Huvudet; Ai, Investering, Fi

Närmare en av tre unga personer i Sverige frågar olika AI-tjänster om investeringsråd. Nu varnar Finansinspektionen för riskerna med att låta en AI styra finansiella placeringsbeslut.

26 mars 2025Uppdaterad 26 mars 2025Reporter Tim LefflerAIFoto Adobe Stock

– AI kan vara en del av din informationsinhämtning, men inte den enda. Man behöver alltid ta in fler källor, vara källkritisk och bilda sig sin egen uppfattning, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen till Dagens Nyheter.

En ny undersökning som gjorts på uppdrag av Finansinspektionen visar att ungefär var tredje ung person (29 procent) mellan 20 och 29 år i Sverige frågar en AI om investeringsråd. För populationen i stort ligger andelen på 15 procent.

– Vi ser en tydlig risk att många, inte minst unga, bränner sig om man litar blint på ett AI-verktyg, säger Moa Langemark.

Risk för inaktuell information

Nu varnar Finansinspektionen tillsammans med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) om riskerna med att förlita sig för mycket på AI i investeringsbeslut. 

En av dessa risker är att informationen som råden baseras på kan vara gammal och inaktuell.

– Det kan vara så att AI-verktyg marknadsförs som ett sätt att kunna förutse hur marknaden kommer att röra sig, men trots att tekniken har utvecklats mycket finns det fortsatt inga genvägar till snabb avkastning.

Ingen tillsyn

Ett annat skäl till försiktighet är att AI inte står under någon tillsyn, till skillnad från traditionella investeringsrådgivare.

– Till skillnad mot AI och influerare utövar vi tillsyn över rådgivarna och kan ingripa. Det finns ett starkare konsumentskydd och krav som de ska följa, säger Moa Langemark till DN.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT