E-hälsomyndigheten ska utveckla nationell medicinsk databas

Acko Ankarberg Johansson Och Röntgenmaskin

Foto: Adobe stock, Kristian Pohl AB/Regeringskansliet.

En nationell databas för medicintekniska produkter ska göra Sverige bättre rustat i krislägen. Regeringen ger nu E-hälsomyndigheten i uppdrag att utveckla en sådan databas med syftet att förbättra översikten av medicintekniska produkters tillgänglighet i Sverige.

20 mars 2025Uppdaterad 20 mars 2025Reporter Sofia HellströmerVård

I regeringens proposition Totalförsvaret 2025–2030 framhålls att förmågan inom det civila försvaret behöver stärkas. En krigssituation ställer krav på försörjning av läkemedel och sjukvårdsprodukter, och en nationell databas för medicintekniska produkter är ett steg för att möta dessa krav.  

Nu ger regeringen E-hälsomyndigheten i uppdrag att utveckla en sådan databas.  

– Den nationella databasen för medicintekniska produkter är ett viktigt steg för att stärka vår beredskap och säkerställa att vi har tillgång till nödvändiga sjukvårdsprodukter i alla lägen. Genom samverkan med Läkemedelsverket och andra aktörer kan vi skapa en effektiv och säker hantering av dessa produkter, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. 

E-hälsomyndigheten står inför flera uppgifter

E-hälsomyndigheten ska stötta Läkemedelsverkets arbete med att ta fram en nationell lägesbild och kartlägga produktionen av medicintekniska produkter, som ett led i att säkerställa tillgången till nödvändiga varor och tjänster vid höjd beredskap.

Därutöver ska E-hälsomyndigheten tillsammans med Läkemedelsverket ta fram en gemensam kategorisering för medicintekniska produkter. Bakgrunden till det arbetet är den nomenklaturstruktur som ska användas inom EU för att kategorisera och gruppera medicintekniska produkter. I uppdraget ska man även analysera och föreslår hur information från den europeiska databasen Eudamed kan tillgängliggöras. 

Det poängteras i uppdraget från regeringen att regelbörda och administrativa kostnader inte ska öka mer än nödvändigt för företag och myndigheter.

E-hälsomyndigheten ska löpande informera Regeringskansliet om hur arbetet med uppdraget fortskrider. Uppdraget ska delredovisas 15 december 2025 och 15 december 2026, för att sedan slutredovisas 31 oktober 2027 till Regeringskansliet.

Vad är medicintekniska produkter?

Medicintekniska produkter omfattar allt från enkla hjälpmedel till avancerad högteknologisk utrustning och spelar en avgörande roll i modern sjukvård. Exempelvis:

  • Enkla förbrukningsartiklar: Sprutor, kanyler, plåster och förband.
  • Diagnostisk utrustning: Röntgenapparater, datortomografer och magnetresonanstomografer.
  • Behandlingsutrustning: Pacemakers, dialysapparater och ventilatorer.
  • Programvara: Informationssystem och journalsystem som hanterar patientdata.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT