Analys: Så kan PTS och Diggs sammanslagning stärka Sverige digitalt

Anna Eriksson, generaldirektör på Digg. Foto: Digg, PTS.
Myndigheterna Digg och Post-och telestyrelsen (PTS) har tillsammans tittat på en sammanslagning på uppdrag av regeringen. I analysen ser man både för- och nackdelar och med rätt förutsättningar tror man på långsiktiga fördelar med att slås samman.
Syftet med att slå ihop de två myndigheterna PTS och Digg är att öka takten av Sveriges digitalisering och stärka motståndskraften i den digitala infrastrukturen.
Utifrån Digg och PTS analys ser man både för- och nackdelar. Med rätt förutsättningar tror man att det långsiktigt finns fördelar med en sammanslagning, men på kort och medellång sikt ser man vissa risker. Nu har de två myndigheterna lämnat in en redovisning till regeringen.
Fördelar med organisationsförändring
Om Digg och PTS skulle slås samman till en gemensam myndighet skulle man få mer samlad sakkunskap, få ett bredare systemperspektiv och enklare kunna omhänderta stora och komplexa regeringsuppdrag.
– Med rätt förutsättningar på plats kan en större myndighet bidra till kraftsamling och ta ett tydligare helhetsansvar, exempelvis för AI-området, vilket skulle stärka Sveriges digitalisering och innovationskraft, säger Diggs generaldirektör Anna Eriksson i ett pressmeddelande.
Utmaningar med sammanslagning
Samtidigt som potentialen finns vill myndigheterna också poängtera att en sammanslagning inte löser Sveriges digitala utmaningar.
– Värdet av en sammanslagning beror till stor del på hur myndighetens uppgifter formuleras och vilka digitaliseringspolitiska satsningar som görs i övrigt, förklarar Anna Eriksson.
Med en sammanslagning kan det bli ökade kostnader och det kan påverka verksamheterna fram till år 2030. Digg tror att det kan bli en nedgång i leveransförmåga under perioden, till exempel vad gäller offentlig sektors anslutningstakt till Säker digital kommunikation (SDK). Och det innebär att nya satsningar behöver skjutas fram i den föreslagna färdplanen för Ena – Sveriges digitala infrastruktur.
Här menar Anna Eriksson att det är viktigt att ett beslut kommer så snart som möjligt för att minska risken för verksamhetspåverkan.
Nästa steg
Nu har regeringen till uppgift att förbereda underlaget och ge möjligheten till remissinstanser att lämna synpunkter. Efter det fattar regeringen sitt beslut om en eventuell sammanslagning av Digg och PTS.
I väntan på regeringens beslut planerar de två myndigheterna att fortsatt utbyta erfarenheter och lära av varandra.
– Vi har haft ett bra samarbete i arbetet med rapporten, och lärt oss mycket av varandra. Jag ser fram emot den fortsatta processen, säger PTS generaldirektör Dan Sjöblom.
Läs mer om ämnet: