Wallenberg: USA och Kina drar ifrån – nu krävs samarbete och AI-satsningar

Marcus Wallenberg

Marcus Wallenberg. Foto: Adobe stock, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Sverige och Europa har hamnat på efterkälken i den globala konkurrensen. För att Sverige ska komma ikapp Kina och USA krävs mer forskning, utökade samarbeten mellan stat och näringsliv och fler satsningar på AI-området. Det säger näringslivsprofilen Marcus Wallenberg under Folk och Försvars rikskonferens. 

Under Folk och Försvar pratade Marcus Wallenberg, ordförande i bland annat Saab, Wallenberg Investments AB och SEB, om svensk innovation, säkerhet och konkurrenskraft. 

Kina och USA drar ifrån

Wallenberg menar att Sverige och Europa har halkat efter i den globala konkurrensen. Här jämför han med USA som gör statliga satsningar på inhemsk halvledartillverkning och energiproduktion, och Kina som genomför långsiktiga industrisatsningar. 

– Vi har sett vad Kina gjort inom telekom. Vi har även sett det inom solceller där de har tagit fram bra produkter till väldigt låg kostnad. Nu ser man hur det börjar växa fram även i fordonsindustrin, så det är klart man måste passa sig, säger Marcus Wallenberg.

Kina och USA:s industripolitik, innovationssatsningar och protektionism ställer krav på nytänkande från oss i Sverige och Europa, menar Wallenberg.  

– Sverige är ett litet, exportberoende land. Är vi inte innovativa kommer vi inte vara attraktiva, och om vi inte har attraktiva priser kommer affärerna att göras någon annanstans.  

För att Sverige och svenska företag ska öka sin konkurrenskraft framöver ser Wallenberg forskning, ingenjörskonst och innovation som nödvändiga byggstenar. Utöver det belyser han att stat och näringsliv behöver samarbeta mer.  

– Stat och näringsliv måste jobba hand i hand. Speciellt när det gäller försvaret men även andra områden. Vi måste satsa mer på forskning och utveckling och stödja enteprenörsskapet. 

AI, data och beräkningskapacitet

Näringslivsprofilen menar även att AI, data och beräkningskapacitet blir vitala för innovations- och säkerhetstänket framöver. 

– För företag kommer AI att innebära en ökad effektivisering, förändrade affärsmodeller och stärkt konkurrenskraft. Och när det gäller data tror jag att vi i Sverige kan lära oss mycket av tankesättet i Ukraina och Estland, där man har lagt upp datan i molnbaserade tjänster för att kunna ha en högre flexibilitet och säkerhet över tid. 

För att påvisa vikten av beräkningskapacitet exemplifierar Wallenberg med ett uttalande från den avgående Biden-administrationen.  

– Häromdagen berättade USA att man funderar på att begränsa tillförseln av beräkningskapacitet till olika länder – lyckligtvis var Sverige inte på den listan. Men det visar ändå hur viktigt beräkningskapacitet kommer att vara framöver. 

Näringsliv och stat behöver öka takten 

Wallenberg avslutar med att påpeka att det är hög tid att Sverige ökar takten på AI-området. Akademin har kommit en bra bit på vägen, men näringslivet och staten har stora steg kvar att ta. 

– När det gäller staten är mitt råd att lyssna på AI-kommissionens förslag. De samlade intryck och kommentarer från en bred allmänhet och många institutioner i Sverige. 

– Inom näringslivet är vi inte där vi borde vara. Vill vi vara den här framåtlutade nationen framöver måste vi ta oss an AI snabbare än vad vi tror för att hänga med i det som kommer att hända. Takten inom AI är fullkomligt bländande, och än så länge är vi bara i början av utvecklingen.  

15 januari 2025Uppdaterad 22 januari 2025Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning