”Googles kvantchip Willow – ett genombrott Sverige inte är redo för”
Kvantdatorer kan bryta de koder och krypteringar som i dag skyddar kritisk infrastruktur. Nu behöver Sverige förbereda sig. Det skriver Anna Granö, ansvarig för företagsaffären på Globalconnect, på Voister Debatt. Foto: Adobe stock, Globalconnect.
DEBATT. Googles nyhet om kvantchipet Willow är en viktig milstolpe som för oss närmare praktisk användning av kvantteknologi. Samtidigt belyser det en stor utmaning då merparten av svenska verksamheter inte har förstått teknologins möjligheter och hot. Nu behöver offentlig sektor och näringslivet förbereda sig för en ny industriell revolution – annars är riskerna stora. Det skriver Anna Granö från Globalconnect på Voister Debatt.
Betydelsen av Googles kvantchip Willow kan knappast överskattas. Chipet har potential att utföra beräkningar på fem minuter som dagens superdatorer skulle behöva längre tid än universums ålder för att klara av. Dessutom visar Willow att tillgången till kvantdatorer kan vara närmare än vi tidigare trott – och detta är bara början.
Kvantteknologi kan revolutionera vårt sätt att arbeta med avancerade beräkningar och modeller. Den enorma beräkningskraften öppnar dörrar för framsteg inom exempelvis medicinsk forskning, väderprognoser och utveckling av alternativa energikällor för en grön omställning.
Ett växande säkerhetshot
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Men med den stora potentialen kommer också en betydande risk. I fel händer kan kvantdatorer bryta de koder och krypteringar som i dag skyddar kritisk infrastruktur och känsliga data från cyberattacker. Detta ställer nya krav på hur vi skyddar kommunikation, både på samhällsnivå och inom företag och organisationer.
I Sverige pågår ett arbete med att utveckla kvantsäkra kommunikationsnätverk som kan garantera att meddelanden och data förblir skyddade även mot kvantdatorer. Det är en del av ett större initiativ med stöd av regeringen, forskningsinstitut och företag. Men tempot är betydligt långsammare ute i enskilda organisationer.
En ny industriell revolution
Kvantteknologi kan kännas som något hämtat ur science fiction, men teknologin närmar sig snabbt och markerar starten på en ny industriell revolution. Medan mycket fokus just nu ligger på AI, för kvantteknologin med sig lika genomgripande förändringar – vilket tydligt demonstreras genom Googles nyhet om Willow.
En undersökning som Globalconnect nyligen genomfört visar att nästan hälften av it- och säkerhetscheferna i svenska företag saknar förståelse för kvantteknologins möjligheter och risker. Denna okunskap är förståelig, men gör det ännu viktigare att börja agera.
Börja med att identifiera risker
Den teknik som krävs för att kvantsäkra digital infrastruktur är ännu inte kommersiellt tillgänglig. Men forskare och företag arbetar intensivt för att utveckla lösningar som kan skydda organisationer från framtida hot.
Under tiden bör svenska organisationer påbörja förberedelser genom att genomföra riskanalyser. Identifiera känsliga data och utveckla en plan för att skydda dessa så effektivt som möjligt. Vi vet redan att hackare samlar in data idag som de planerar att dekryptera med hjälp av kvantdatorer när teknologin blir tillgänglig.
Sverige behöver agera nu
Sverige håller idag på att ta fram en nationell strategi för kvantteknologi, och ett pågående initiativ för att säkra landets kritiska digitala infrastruktur finns inom det EU-finansierade projektet EuroQCI. Men för att möta framtida utmaningar och dra nytta av kvantteknologins möjligheter måste näringslivet och offentlig sektor också ta sitt ansvar.
Kvantteknologin erbjuder enorm potential för innovation och utveckling, men det kräver att vi är förberedda – både för att hantera hoten och för att utnyttja de fantastiska möjligheterna teknologin medför.
Anna Granö, ansvarig för företagsaffären på Globalconnect
Läs mer om ämnet: