Folkhälsomyndigheten lanserar vägledning för skärm
Olivia Wigzell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Foto: Adobe stock, Folkhälsomyndigheten.
I september kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationer för skärmtid gällande både barn och vuxna. Nu kommer de med vägledning för barn och ungas skärmanvändande, vars innehåll riktar sig till föräldrar och unga vuxna.
Syftet med vägledningen är att barn och unga ska kunna fortsätta med det som de tycker är kul med digitala medier, men samtidigt minska risken för de negativa effekterna det kan ha på hälsan.
I vägledningen finns tips och råd på hur barn och föräldrar kan tänka i vardagen för att hitta en bra balans och inte låta det påverka sömn, skola och mående.
– Vi vill ge barn, ungdomar och föräldrar stöd att följa rekommendationerna om skärmanvändning genom att ge svar på frågorna om hur man kan få ett mer balanserat användande, och varför det har betydelse för till exempel sömnen och för hur man mår. Ett av våra viktigaste medskick till föräldrar är att engagera sig och prata med barnen om deras digitala liv, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Vägledningens olika delar
Dessa områden finns med i Folkhälsomyndighetens vägledning. Varje område innehåller bakgrund och fakta, tips, samt samtals- och reflektionsfrågor:
- Balans i vardagen och sova bättre
- Begränsa tiden på digitala medier
- Styra innehållet
- Förhålla sig till innehållet
- Minska utsattheten på nätet
- Hantera beroende
- Hantera och minska risken för konflikter
- Inställningar för skärmtid, innehåll och säkerhet
– Vi har nu en grund för ett konkret och praktiskt stöd för att hjälpa föräldrar att prata med barn och unga om både tiden framför skärmen och innehållet och stötta dem i ett balanserat användande. Vi kommer också att ta fram stöd för barnhälsovården, förskola, skola och flera andra verksamheter under våren 2025 så att de kan sprida vidare till alla som behöver det, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Om vägledningen
Vägledningen grundar sig på en nära dialog med barn, unga, föräldrar, experter och berörda aktörer. Fokusgrupper, paneler och samarbeten har gett insikter om vardagsutmaningar och behov. Arbetet bygger på forskning, erfarenhet och samskapande för att möta olika gruppers förutsättningar.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Läs mer om ämnet: