AI-säl svarar på frågor om västsvenska hav och livet under ytan
![Göteborgs Naturhistoriska Riksmuseum](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fcms.voister.se%2Fmedia%2Flspp5how%2Fgoteborgs-naturhistoriska-riksmuseum.jpg%3Fwidth%3D945%26format%3Dwebp%26quality%3D100%26v%3D1db5086948f7170&w=3840&q=75)
Foto: Göteborgs naturhistoriska museum
Göteborgs naturhistoriska museum tillsammans med Göteborgs universitet lanserar en AI-säl som kan berätta om den västsvenska havsmiljön och hur det är att leva där. AI-projektet grundar sig i att utbilda människor på ett enklare sätt om en värld de inte ser med blotta ögat – livet under ytan.
Om du besöker Göteborgs naturhistoriska museum eller Sjöfartsmuseet i Göteborg kommer du i mars 2025 virtuellt kunna besöka världen under havsytan. Med VR-glasögon får du träffa AI-sälen Sammy eller Selma som berättar om havets utmaningar och svarar på dina frågor om hav och sälliv. AI-sälarna har matats med information från marina forskare vid GU och utifrån den datan grundar sig deras svar.
– Det är svårt för människor att bry sig om livet under ytan för man ser inte vad som händer där. Det är bra att få en mer personlig kontakt med sälen eftersom det är lättare att bry sig om en individ i stället för hela havet, säger Géraldine Fauville, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet (GU), i en intervju till Göteborgs-Posten.
"Människor tycker sälar är gulliga"
Anledningen till att man valt att arbeta med just säl beror på att det är en karismatisk art och enligt forskarna har vi lättare för att lära oss om vi får en relation till museiföremålet.
– Människor gillar dem och tycker att de är gulliga. Det är mycket bättre än en sjöstjärna, menar Géraldine Fauville.
Samtalen med AI-sälen varar som längst i fem minuter och för att kunna använda AI-tjänsten behöver du ha fyllt 13 år.
– Det är svårt att veta hur barn kommer reagera på VR så vi vill undvika problem med det, säger Géraldine Fauville.
Hon menar också att det hade krävts en annan nivå på svaren och att det skulle behövt vara svenskt tal, deras AI-säl talar engelska.
Än finns en del arbete kvar att göra innan AI-sälarna är redo att möta museibesökarna. Just nu får studenter vid GU testa Sammy och Selma och utvärdera hur de kan förbättras. Géraldine tror att det här bara är början på hur museiverksamhet kommer att jobba med AI i framtiden - för att lättare engagera och kommunicera med besökarna.
Läs mer om ämnet: