AI bättre än experter på att särskilja amerikansk och skotsk whisky
Foto: Adobe stock
AI är nu bättre än mänskliga experter på att särskilja amerikansk och skotsk whisky. Genom att analysera den kemiska sammansättningen av 16 olika whiskysorter, kunde AI identifiera ursprunget med över 90 procents träffsäkerhet.
Forskare i Tyskland har utvecklat en AI-algoritm som kan identifiera whiskyns starkaste doftnoter och därigenom särskilja amerikansk whisky från skotsk sådan, skriver New Scientist. Istället för att smaka på dryckerna använder AI:n data.
AI:n tränades på beskrivningar av dofter från 16 whiskysorter – bland annat Jack Daniels, Maker´s Mark, Laphroaig och Talisker – och lyckades med över 90 procents träffsäkerhet hålla isär amerikansk och skotsk whisky. När man även inkluderade molekylär data från kemiska analyser nådde AI:n en träffsäkerhet på 100 procent.
AI:n var också bättre än en expertpanel på att identifiera de fem mest framträdande aromerna i varje whisky.
Enligt forskarna skulle tekniken framöver kunna nyttjas för att säkerställa produktkvalitet och konsistens i olika batcher, samt upptäcka förfalskade produkter genom att identifiera avvikelser i deras doftprofiler.
Läs mer om ämnet: