Sensor ska hjälpa Ängelholms kommun att säkra vattenkvalitén

Bild På En Brunn

Foto: Ängelholms kommun

Ett av kommuners alla ansvarsområden är att säkra vattenkvaliteten för sina invånare. Dagens teknik är långsam, dyr och har flera begränsningar. Nu har forskare vid högskolan i Halmstad utvecklat en sensor för att hjälpa kommuner att upptäcka föroreningar snabbt och effektivt i realtid.  

Ängelholm kommun ska nu installera en av högskolans nyutvecklade sensorer i en utvald dagvattenbrunn. Med ny utvecklad teknik, i form av en sensor, ska man kunna läsa in vilka typer av föroreningar som finns i dagvattnet och utifrån det sätta in rätt typ av åtgärder.  

En av utmaningarna är att datan ska färdas från en vägbrunn till en dator, men det har man löst genom att använda ett SIM-kort och det mobila IoT-nätverket. Insamlingen av data kommer ge kommunen bättre insikter om vilka föroreningar som dagvattnet för med sig till den lokala ån Rönne och slutligen ut till det öppna havet.  

– Regnvatten är ofta mindre rent eller naturligt än vad man tror och kan ibland föra med sig många andra otrevliga partiklar. Den här tekniken ger kommuner möjlighet att snabbt och kontinuerligt få en överblick över vattenkvaliteten och får därmed en positiv inverkan på både miljö och människor, säger Ying Fu, professor i tillämpad elektromagnetik på Högskolan i Halmstad, via ett pressmeddelande.

Informationen kan gynna flera 

När kommunen vet vilka föroreningar som finns i dagvattnet blir det lättare att sätta in åtgärder för att rena det innan det rinner ut i ån, vilket är positivt både för de boende längs vattendragen och badgästerna. Nästa mål är att göra datan tillgänglig för forskning, vilket på längre sikt kan hjälpa städer, kommuner och regioner. 

– Det är ett väldigt spännande projekt, att sensorn kan mäta flera olika saker och utan de manuella momenten med datainsamling och analyser – nu kommer vi att få det kontinuerligt och i realtid, säger Cajsa Malmström Magee, verksamhetsutvecklare i Ängelholms kommun. 

Mer om projektet

Projektet är ett av flera klimat- & vattenrelaterade fallstudier som ingår i det EU-finansierade projektet InnoTech – Taskforce, som har som mål att etablera en permanent innovations-taskforce i Sverige och Danmark. De nyutvecklade sensorerna kommer att testas i Ängelholms kommun under 2024 och 2025. De första mätresultaten kommer att analyseras efter sommaren. Innotech drivs av Gate21 och Innovation Skåne är projektpartner tillsammans med flera aktörer i Sverige och Danmark. 

7 juni 2024Uppdaterad 7 juni 2024Reporter Sofia HellströmerKommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng