Diggs nya självskattningsverktyg för myndigheter

Folk Står Och Ritar På Glasskärm; Digg, Myndighet

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har utvecklat ett självskattningsverktyg för svenska myndigheter för att hjälpa dessa i sin fortsatta digitala utveckling.  

– Tack vare de många uppföljningar som vi gör inom ramen för vårt uppdrag har vi tillgång till mängder av data som kan skapa nytta i ett bredare perspektiv. Det handlar om information som kan vara användbar för till exempel myndigheterna själva, för lärosäten eller media. Med vårt nya verktyg blir vår insamlade data nu mer tillgänglig för alla, säger Magdalena Norlin-Schönfeldt, analyschef på Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i ett pressmedelande.

Data från 150 myndigheter

Till att börja med innehåller det nya analysverktyget data från Diggs årliga uppföljningar av cirka 150 statliga myndigheters arbete med digitalisering.

Verktyget är kostnadsfritt och förhoppningen är att myndigheter ska kunna använda det för att få bättre koll på var man ligger i sin digitalisering jämfört med andra, för att få stöd i fortsatt arbete och nya prioriteringar, och kanske också för att hitta samarbetspartners där det är relevant.

– Tack vare en avancerad metadatafunktion finns flera olika kriterier man kan välja för att göra sitt urval och sortera data för att göra sin analys så specifik och relevant som möjligt. Analyserna kan visas på olika sätt och man kan exempelvis ändra från en diagramtyp till en annan. Som inloggad användare har man dessutom tillgång till en rapportfunktion. Här går det att skapa en textrapport i pdf-format tillsammans med valda diagram och analyser, förklarar Magdalena Norlin-Schönfeldt.

Fler verktyg att vänta

Under 2023 planeras fler, liknande verktyg. Bland annat ett för samhällsekonomisk analys, som delvis riktar sig mot kommuner.

– Det här är bara början och vi kommer allteftersom att bygga på med mer data från våra övriga uppföljningar, såsom svensk e-handel och användandet av e-fakturor. Vi planerar även att lansera data från våra undersökningar om kommunernas och regionernas digitaliseringsutveckling, avslutar Magdalena Norlin-Schönfeldt.

Källa: Digg

19 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng