ChatGPT – världens mänskligaste chattbot?
I förra veckan slog OpenAI upp dörrarna för sin nya AI-chattbot ChatGPT, som redan nu nått över en miljon användare. Det enorma genomslaget beror sannolikt på de nästan kusligt människolika svar den ger.
– Det är en särskild känsla som infinner sig när nya innovationer förändrar ditt sätt att tänka kring teknik. Google gjorde det. Firefox gjorde det. AWS gjorde det. Iphone gjorde det. OpenAI gör det med ChatGPT, twittrade Aaron Levie, CEO för it-bolaget Box.
OpenAI grundades 2015 av bland annat Elon Musk och bolagets AI-modeller har tidigare visat sig kunna prestera bättre än studenter på att skriva uppsatser om specifika ämnen.
Bisarra och roliga svar
Bolagets nya chattbott ChatGPT svarar på frågor och uppmaningar om allt mellan himmel och jord, och redan nu finns Twitter-trådar med ett urval av bottens mest bisarra, roliga och (ibland) felaktiga svar.
Botten bygger på en språkmodell som har tränats på information från nätet, men den spottar inte enbart ur sig information som redan finns utan kan även vara kreativ och hitta på ny information. Som när den ombads att skriva om Queens sång ”Bohemian Rapsody” utifrån en universitetsdoktorands perspektiv.
Open AI skriver i en blogg att ChatGPT också har förmågan att erkänna sina egna misstag, utmana felaktiga premisser och neka olämpliga förfrågningar.
ChatGPT svarar på i stort sett allt du frågar den.
En dyr affär
Det går att tänka sig en värld där sådant här smart och snabbt bollplank kan bli användbar, trots sina potentiella tillkortakommanden, eftersom den egentligen inte på djupet förstår vad det är den spottar ur sig.
Samtidigt verkar det i dagsläget inte finnas någon affärsplan bakom ChatGPT. När Elon Musk via Twitter frågade sin medgrundare Sam Altman om den genomsnittliga kostnaden för ett svar från botten, svarade Sam Altman att man framöver kommer behöva tjäna pengar på den på något sätt, eftersom kostnaderna för beräkningarna som krävs ”gör en tårögd”.
Källa: CNN
Läs mer om ämnet: