Säkert, flexibelt Karlskoga med Cisco DNA Center
Foto: Mostphotos, Adobestock
Med Cisco DNA Center vill Karlskoga kommun säkra upp sina nätverk samtidigt som man minskar personberoendet, sparar tid och resurser samt ökar flexibiliteten för framtiden.
Karlskoga kommun använder sedan en tid tillbaka plattformen Cisco DNA Center, innehållandes bland annat SDA (Software-Defined Access) och ISE (Identity Services Engine).
Innan kommunens investering i Cisco DNA Center använde man ett gammalt nätverk med vissa problem som ledde till att nätet ofta låg nere någon gång i veckan. Dessutom var personberoendet högt.
– Alltid var det en expert ute på fältet och lagade något. Det tog tid och utrustning och vi var väldigt personberoende. I och med att DNA Center är så enkelt att drifta kan vi fördela kunskapen på fler personer, vi blir mindre beroende av viss specifik expertis.
– Dessutom kan man byta komponenter och bygga ut nätet utan att behöva vara expert, vilket gör oss mer flexibla, säger Peter Karlsson, it-chef i Karlskoga kommun.
Lämpligt för nationella prov
För att se vilken lösning som skulle kunna klara av alla kommunens önskade funktioner gjorde man en POC, där valet till slut föll på Ciscos teknik.
– En funktion vi efterfrågade var att det vid nationella prov bara ska finnas access åt ett håll. Skolungdomarna ansluter mot Cisco-nätverket och ska bara komma åt själva provet, inte ha access till något annat på nätet. Detta var något som Cisco klarade av att leverera, säger Peter Karlsson.
Därutöver klarade Cisco av att leverera säkra nätverk även för bland annat IoT-enheter, diverse skärmar och skrivare i kommunen.
– Med hjälp av ISE-servern har vi konsoliderat antalet SSID (Service Set IDentifier) och du hamnar direkt på nätet du tillhör beroende på vilken roll du har, exempelvis IoT, skolnätet eller printer-nätet.
– Det är också lätt att sätta upp policys för nya anslutningar till nätet. Allt styrs från AD:t (Active Directory), den som styr AD:t kan lägga till nya nätverk utan att blanda in nätverksgruppen, säger Peter Karlsson.
Övervakningen ett stort plus
Enligt Lennart Ståhl, system- och nätverksadministratör i Karlskoga kommun, är en annan fördel med DNA Center den inbyggda övervakningen, som framförallt är en stor hjälp för it-supporten i Karlskoga kommun.
– När en anställd hör av sig om något fel på datorn skriver supporten bara in pc-namnet och får sedan fram nödvändig info om datorn de senaste två veckorna. Allt presenteras grafiskt, hur den har fungerat, var den har varit och vilka tider det har funnits fel. Det är lätt att se om datorn exempelvis har fel drivrutin installerad eller är ansluten till fel accesspunkt, säger Lennart Ståhl, och fortsätter:
– Ett fel som annars kan vara svårt att upptäcka är när det är dåliga datakablar i väggarna, om man inte går ända in i switchen. Men DNA Center presenterar det som ett fel som kan åtgärdas direkt.
Det blir sällan en diskussion om var felet ligger, och vår service till de anställda går mycket snabbare.
Detta har inneburit att mindre tid behöver läggas på felsökning, och färre personer behöver blandas in, enligt Lennart Ståhl.
– Det blir sällan en diskussion om var felet ligger, och vår service till de anställda går mycket snabbare. Vi kan framförallt se direkt när det finns ett fel, utan att behöva hitta det själva.
– Och vi som jobbar i nätverksgruppen behöver oftast inte vara med i arbetet alls, utan it-supporten kan sköta det själva. Så övervakningen är bästa vän med både it-supporten och oss i nätverksgruppen.
Vilka är nackdelarna med DNA Center?
– En nackdel är komplexiteten. Plattformen är enkel på ytan och den är lätt att drifta och bygga ut, men den är väldigt avancerad “under huven”. Åker man på en bugg måste man ringa till tekniker på Cisco, det går inte att lösa själv, säger Peter Karlsson, och fortsätter:
– Men fördelarna överväger kraftigt nackdelarna. Vi sparar mycket tid och resurser genom DNA Center, samtidigt som vi blir mer flexibla och säkra.
Läs mer om ämnet: