Chattbotten som vet när du skrattar

Tjej Tittar I Mobil Och Skrattar Ordentligt; Forskning, Göteborgs Universitet

Att förstå hur vi människor beter oss när vi skrattar, och vad som får oss att skratta, är kunskap som kan bli viktig för att utveckla morgondagens chattbottar. Det menar forskaren Vladislav Maraev vid Göteborgs universitet, i en ny avhandling.

– Avhandlingen visar att neurala nätverk effektivt kan förutsäga skratt från dialogutskrifter. Dessutom gav vi samma uppgift till människor och det visade sig att neurala nätverk var betydligt bättre på det än otränade människor. Detta tyder på att människor inte har en uppfattning om varför de skrattar vid vissa särskilda tillfällen, trots att deras skratt följer regelbundna mönster, säger Vladislav Maraev, forskare på Centrum för språkteori och sannolikhetsstudier vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Grunden är lagd

I avhandlingen Who is laughing now? Laughter-infused dialogue systems undersöker Vladislav Maraev hur vi människor fungerar när vi skrattar och åt vad vi skrattar, och hur detta sedan kan användas för att dels lära dialogsystem och chattbottar vad det innebär när vi gör det, dels få dem att själva kunna skratta.

– Våra studier har lagt grunden för att kunna integrera skratt i talade dialogsystem, säger Vladislav Maraev.

Retoriska frågor och humor

Bland annat undersöktes hur vi människor skrattar i alla möjliga sammanhang, såsom vid ett negativt svar på en fråga, vid retoriska frågor, och vidare hur skratt är sammankopplat med humor.

– Vi föreslår en teori som vi tror är den första som har ett interaktivt förhållningssätt till humor. Vi undersöker hur humor är relaterat till ett resonerande om sociala konventioner och andra inlärda och underförstådda antaganden och förklarar teorin utifrån grunder som ligger utanför existerande teorier om humor och istället används i diskussioner om andra språkliga och interaktiva fenomen.

Unika ögonrörelser

Även hur ögonrörelserna under ett skratt visade sig vara något viktigt att ta i beaktning.

– Vi visar att skrattets funktion är relaterat till olika ögonrörelsemönster, i synnerhet att ögonen kan avslöja början och slutet på skrattet. Ett annat fynd är att olika typer av skratt följs av olika ögonrörelsemönster både när det gäller personen som skrattar och den person de interagerar med.

Förhoppningen är att forskningen ska kunna ligga till grund för fortsatta studier om skratt och också bli betydelsefull för utvecklingen för smartare interaktiva chattbottar.

Källa: Göteborgs universitet

21 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng