Fiberkablar på havsbotten varnar för tsunamis

Fiberkablar I Havet

Foto: Adobestock

Information om jordbävningar och vågrörelser i världens hav och oceaner kan både öka skyddet mot tsunamis och kunskaperna om rörelser i jordens inre. Nu ser brittiska forskare en ny möjlighet till havsbaserad seismisk övervakning med befintliga optiska fiberkablar.

– Den befintliga infrastrukturen av optiska fiberlänkar på havsbotten kan fungera som ett storskaligt system för övervakning av jordbävningar och havsströmmar. Att på det är sättet förlänga vårt landbaserade seismiska övervakningsarbete till havsbotten tillför värdefull kunskap om jordens inre, säger Giuseppe Marra, forskare vid National Physical Laboratory (NPL) i Storbritannien.

Det är dyrt och komplicerat att installera permanenta sensorer på havsbotten för den här typen av övervakning. Därför finns alla seismiska mätstationer på land, trots att 70 procent av jordens yta är täckt av vatten.

Ljuset känsligt för vågrörelse

Idag finns drygt 430 optiska fiberkablar på världshavens botten, som spänner över 1,3 miljoner kilometer. Dessa skulle med fördel kunna användas som djuphavsvetenskapliga sensorer för att upptäcka jordbävningar, tsunamis, och förändringar i havsströmmar till följd av klimatförändringar, enligt forskarna vid NPL och deras samarbetspartners.

Tele Geography Map

Idag finns över 430 optiska fiberkablar som spänner över 1,3 miljoner kilometer. Foto: BBC

Den mycket snabba överföringen av ljus genom fiberkabeln reagerar på störningar som strömmar, explosioner, och vågrörelser under ytan. Dessa små avvikelser kan fångas upp av mycket känsliga mätinstrument, och fungera som seismologisk information.

Testat på 600 mil

Nu har forskarna testat sin teori på en optisk fiberlänk mellan Storbritannien och Kanada. Enligt forskarna har den nästan 600 mil långa EXA Infrastructure-länken hjälpt dem upptäcka jordbävningar och så kallade havssignaler, som vågor och strömmar. 

– Det skapar både en fantastisk möjlighet att observera jordbävningar mitt i haven på nära håll och ökar möjligheten att mäta andra naturfenomen som vulkanutbrott och tsunamis i framtiden, säger Brian Baptie, expert på jordbävningar vid British Geological Survey.

Projektet stöds av Google, University of Edinburgh, British Geological Survey, och Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica i Italien.

Källa: BBC

23 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigit

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng