Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

MS klimatdator spår väder

Klimatdator 960640

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser. 

Brittiska regeringen har sagt att man beräknar investera 1,2 miljarder pund, cirka 14 miljarder kronor, i projektet.

Att Storbritannien gör en så stor investering i ett toppmodernt väder- och klimatsystem är väldigt glada nyheter, och jag ser fram emot de vetenskapliga framsteg som kommer att följa, säger Morgan O´Neill från Stanford University. 

Meteorologiska institutet som i Storbritannien kallas Met Office ska också nyttja ytterligare datorkapacitet för avancerad modellering av klimatförändringar. Information som den brittiska regeringen sedan kan använda i sin strävan att nå nettonoll utsläpp till år 2050.

Datorn förväntas bli en av världens 25 bästa superdatorer när den går live sommaren 2022. Den kommer använda sig av Azures molntjänster och integrera HPE:s Cray superdatorer.

Källa: BBC, Microsoft

23 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.