EU-förslag: Hårdare krav på techföretag att skydda barn

Mobil Med Sociala Medier På

Foto: Adobestock

EU-kommissionen vill få techföretag att göra mer för att bekämpa sexuella övergrepp på barn på sina plattformar. Enligt ett nytt lagförslag ska det bli obligatoriskt att skanna efter sådant material, rapportera om det och radera det. Redan riktas kritik om att förslaget hotar användares integritet.

– Det här blir en omfattande och banbrytande lagstiftning för att förhindra sexuella övergrepp på barn, säger EU-kommissionär Ylva Johansson.

I dagsläget är det frivilligt för techplattformar att rapportera in misstänkta sexuella övergrepp på barn, om det nya lagförslaget träder i kraft blir det istället obligatoriskt.

Brottsbekämpningen ska ske i flera steg där det först handlar om att göra riskbedömningar, som eventuellt kan följas av åtgärdsplaner, vilket i sin tur kan leda till myndighetsorder om särskild granskning. Som hjälp i arbetet ska även ett särskilt EU-center, kopplat till Europol, inrättas. 

Stött på hård kritik

EU-kommissionen anser att en stor del av granskningen ska kunna ske automatiskt, så lite som möjligt av arbetet ska behöva göras av människor. Men förslaget har ändå stött på kraftig kritik.

– Den här spionattacken mot våra privata meddelanden och foton med hjälp av felbenägna algoritmer är ett stort steg mot en övervakningsstat i kinesisk stil, säger Patrick Breyer, EU-parlamentsledamot för tyska Piratpartiet.

Dessutom säger Joe Mullin från Electronic Frontier Foundation, en organisation som arbetar för digitala rättigheter:

– Förslaget är inkompatibelt med end-to-end-kryptering och grundläggande integritetsrättigheter. Det EU-förslaget syftar till att göra går inte utan att myndigheter ska läsa och skanna användarmeddelanden i stor skala. Om förslaget blir lag är det en katastrof för integriteten, inte bara i USA utan i hela världen.

Förväntar sig lobbyism

Därutöver finns kritik om att lagförslaget kan vara tekniskt svårt och dyrt att genomföra för företagen. Men Ylva Johansson hoppas att förslaget kommer bli verklighet.

– Jag har personligen träffat 18 företag, jag har varit i Silicon Valley och i Dublin, för att förbereda för det här. I allmänhet gillar inte företag lagstiftning. Jag hoppas att de kommer att stötta det, men jag blir inte överraskad om vi får se kraftig lobbying emot det, säger hon.

Källa: CNBC, Dagens Nyheter

12 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT