NFT:er en klimatbov – men inte länge till?

Flera Olika Bored Apes

Försäljningen av NFT:er har ökat explosionsartat det senaste året, vilket påverkar miljön negativt. Snart kan dock en ny sorts blockkedja minska dess klimatpåverkan.

– Jag skulle uppskatta att NFT-branschen som helhet förbrukar mellan två och tre terawattimmar per år. Det är dubbelt så mycket som all sol-el som produceras i Sverige. Eller tio gånger mer än vad alla svenska elbilar förbrukar, säger Erik Agrell, professor vid institutionen för elektroteknik på Chalmers.

30 miljoner NFT:er säljs varje år

NFT står för Non-fungible tokens och bygger på blockkedjeteknik. Handel av NFT:er sker ofta med kryptovalutan Ethereum som inte är lika energislukande som bitcoin, men likväl kräver mycket energi för att ta fram.

– Blockkedjan distribueras i många kopior över ett globalt datanätverk. I det här nätverket sitter det miljontals datorer organiserade i enorma datahallar som gör krävande beräkningar. De här nätverken konsumerar mycket energi. Det säljs ungefär 30 miljoner NFT:er på ett år. Det blir knappt 100 kWh per NFT-transaktion. Det är mer energi än om man har ugnen på oavbrutet i en vecka, då går det åt 80 kWh, säger Erik Agrell. 

Ny typ av blockkedja

Dock kan förändringar vara på ingång. En annan typ av blockkedja, kallad Proof-of-stake, kräver inte lika mycket energi. Den bygger inte på principen med stora datahallar och kan skalas upp utan att energiförbrukningen stiger i höjden.

– Det är ett ganska omvälvande teknikskifte som skulle göra att det skulle dra i princip 99 procent mindre energi. Man har jobbat med det här i flera år, nu verkar det som att det här kommer att komma någon gång under det här året, säger Gunnar Harrius, ekonomijournalist. 

Källa: SVT

11 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT