Nytt 3D-printat vaccinplåster
Det 3D-printade vaccinplåstret som Shaomin Tian och hennes kollegor utvecklat.
Forskare vid bland annat Stanforduniversitet har tagit fram ett vaccinplåster som vid en första studie visade vara tio gånger så effektivt som en vanlig spruta.
– Vår metod gör att vi kan 3d-printa mikronålarna på plåstret direkt, vilket ger oss mycket svängrum att skapa de bästa mikronålarna utifrån ett prestanda- och kostnadsperspektiv, säger Shaomin Tian, forskare vid University of North Carolina School of Medicine, och en av medförfattarna till den nya studien.
3D print stor hjälp
Det är inte första gången en forskargrupp visar upp ett vaccinplåster, men skillnaden nu är att Shaomin Tian och hennes kollegor har lyckats framställa ett plåster på ett förhållandevis effektivt sätt, genom att använda sig av en 3D-skrivare för att lättare ta fram de så kallade mikronålarna som sitter på plåstret och som kanaliserar vaccinet in i huden.
Dessa nålar har tidigare också varit svåra att anpassa för olika typer av vaccin, men är inte lika svårt med dessa 3d-printade varianter.
Bättre skydd och förenklad transport
Dessutom visade det sig att den här typen av nålar, som injicerar vaccinet direkt i huden, snarare än under huden som en traditionell spruta, gav en uppemot tio gånger så mycket större och snabbare respons från antikroppar och T-celler.
Ytterligare en stor fördel med dessa plåster är att de inte behöver frysas ner vid transport, vilket underlättar frakten av vaccin avsevärt.
Forskarna hoppas att deras nya innovation ska skapa en grund för ett påskyndat arbete om nya metoder att tillgodogöra olika typer av vaccin för världens befolkning.
Källa: Universal-sci.com / Transdermal vaccination via 3D-printed microneedles induces potent humoral and cellular immunity (Proceedings of the National Academy of Sciences)
Läs mer om ämnet: